Crémant är en lysande budgetlösning när plånboken inte tillåter äkta vara. Champagne får ju bara kallas champagne om det odlats inom distriktet och den begränsade tillgången får därmed priserna att rusa i höjden.
Crémant är i viss mån en stil av mousserande vin som faktiskt är lite krämig. Det handlar om viner som tillverkats enligt champagnemetoden, fast på andra håll i Frankrike och även i viss mån med andra typer av druvor.
Resultatet är ofta förbluffande bra sett till prislappen. Ska du ha fest eller bjuda på buffé tycker jag att fuskchampagne i form av crémant är ett perfekt alternativ. Vinerna är torra och trevliga, samtidigt som gästerna blir glada av bubblor utan att du behöver spränga banken.
Personligen föredrar jag crémantviner från nordöstra Frankrike, det vill säga regioner som Alsace, Bourgogne och Jura – distrikt som också råkar ligga närmast Champagne. De geografiska förutsättningarna är helt enkelt väldigt lika, och vinerna hamnar egentligen inte så himla långt ifrån varandra. Mer än på prislappen.
Mia Gahne/TT