CSN-lån för att ta körkort populärt: "Utmärkt möjlighet för arbetslösa"

Sedan ett halvår tillbaka är det möjligt att låna pengar via CSN för att ta körkort. 29-årige Ghefar Alhamo i Eskilstuna är en av många som sökt och beviljats lån. För hans del handlar det om att stärka sitt CV och förbättra jobbmöjligheterna.– Innan det här kunde jag inte ta körkort eftersom det är så dyrt, säger han.

Foto:

Övrigt2019-02-23 09:15

Sedan 1 september 2018 kan den som är arbetslös få låna pengar via CSN för att ta körkort. Nu har totalt 24,3 miljoner kronor betalats ut i körkortslån i Sverige.

– Körkortslånet blev populärt direkt, relativt många valde att ansöka om lånet när det infördes, säger Gunilla Nordling, kommunikatör på CSN.

Totalt har 10 274 personer ansökt om lån och 6 729 fått det beviljat, varav 320 personer i Sörmland.

En av dessa är Ghefar Alhamo, som både studerar och är arbetssökande. För honom var lånet direkt avgörande för att över huvud taget kunna ta bilkörkort.

– Det här är jättebra, jag måste ta en massa körlektioner och det är ju väldigt dyrt. Nu ska jag köra upp den 17 mars, säger han och ler.

Många kan inte betala. Det är ju jättedyrt – 15 000 kronor eller mer.

Ghefar Alhamo.

Körkortet kommer han behöva inom det jobb han hoppas få som ekonomiassistent.

Möjligheten att låna pengar av CSN fick han höra talas om någon gång i höstas och han har själv en kompis som också fick låna. Han konstaterar att det rör sig om betydande summor.

– Många kan inte betala annars. Det är ju jättedyrt – 15 000 kronor eller mer, säger Ghefar Alhamo.

På Engströms trafikskola är han en av ett drygt 15-tal inskrivna elever som fått finansiellt stöd i form av ett CSN-lån.

– Inte är det väl någon explosionsartad efterfrågan, men det kommer elever mellan varven som sökt detta, säger Magnus Engström, chef på trafikskolan.

Ritva Krekola på Krekola trafikskola i Eskilstuna, som också valt att bli samarbetspartner med CSN, vittnar om ett liknande intresse.

– Vi har några som redan har fått körkort med hjälp av lånet och just nu kanske cirka tio elever som håller på. Det är en utmärkt möjlighet för arbetslösa att kunna ta körkort. Många har också frågat hur det fungerar, säger hon.

När körskolorna summerar halvåret med det nya lånet syns vissa fallgropar.

– Det är lite krångligt för oss när det ska registreras för varje gång. Jag kan tycka, när man beviljas lån, att det ska betalas ut till den skolan som man är inskriven på då vissa elever vill lägga pengarna direkt på eventuella paket. Men det går tydligen inte om man inte gör upp en betalningsplan med eleven, säger Magnus Engström.

Lånet har ett maxbelopp på 15 000 kronor. Något som kan ställa till det, menar körskolor som Eskilstuna-Kuriren varit i kontakt med. Det är inte alltid beloppet räcker och lånet ska betalas tillbaka även om det inte blev något körkort.

– 15 000 kronor kan räcka för många elever men några måste ha en längre utbildning och då kanske inte denna summa räcker. Det är bra om trafikskolan – efter max ett par lektioner – hintar om att kostnaden för körkortet kan överstiga denna summa så att eleven inte tar detta lån och inte kan slutföra sitt körkort, säger Krister Eklund på Poas trafikskola.

Det kan också vara svårt att veta i förväg hur stor kostnaden kommer att bli. Klarar eleven inte sitt körprov och behöver göra om det ökar kostnaden markant.

– Problemet är om eleven måste göra om sitt körprov så är kostnaden cirka 1200-1400 (beroende på bil och tid) vilket kan göra det svårt att förutse slutkostnad, säger Krister Eklund.

Ghefar Alhamo tror inte att beloppet kommer räcka hela vägen, men det täcker åtminstone en stor del av kostnaden.

– Det kommer kosta mer. Ungefär 20 000 till 25 000 kronor, tror jag, säger han.

Kriterierna du ska uppfylla för att få ta lånet

Den som är mellan 18 och 47 år och är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen kan vara berättigad till att få ta ett CSN-lån för att finansiera sitt körkort. Dock ska några olika villkor vara uppfyllda för att personen ska vara aktuell, och det beror på vilken ålder personen har. Exempelvis ska den som är mellan 18 och 24 år delta i jobb- och utvecklingsgarantin och/eller ha deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram alternativt har haft en etableringsplan.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!