‒Äntligen! Det har varit en tung process och det ska bli skönt att det är över, säger Cecilia Grenryd, kassachef på Hemköp Eskilstuna Smeden.
Per Eriksson är butikschef på Willys Eskilstuna City.
‒Det är klart att vi märker att folk vill bli av med äldre sedlar. Man kommer med rätt mycket och vill betala med dem, säger han.
Fredagen den 30 juni är den sista dagen som det går att betala med de äldre 100- och 500-kronorssedlarna och de äldre 1-, 2- och 5-kronorsmynten. Den 3 oktober förra året introducerades de nya sedlarna och mynten som ersätter de gamla. Redan då införde Hemköp rutinen att bara ge tillbaka nya sedlar och mynt till kunderna. De äldre pengarna har Hemköp låtit värdehanteringsföretaget Loomis ta hand om.
Hemköp använder ett slutet kassasystem. På lördag morgon den 1 juli programmeras systemet om så att det inte längre kan ta emot de gamla pengarna. Kassachefen Cecila Grenryd menar att förändringen är liten jämfört med det stora jobb som pågått med att samla in de gamla mynten.
‒Vi började ju samla in mynten direkt när de nya kom. Vi har skickat tillbaka 20 kilo i veckan. Det har varit en jättetung hantering för oss. Vi har varit tvungna att tömma ut de gamla mynten och ha dem i påsar och skicka tillbaka till Loomis.
Även Per Eriksson, butikschef på Willys Eskilstuna City, har märkt av att kunderna vill bli av med gamla sedlar och mynt.
‒Ibland kan det faktiskt bli fullt i mynttornen. Då får vi tömma mynttornen lite oftare. Det har nog varit en lite högre stegring här på slutet, men ingen direkt panik. Jag tror att de flesta som har mycket mynt hemma går till en bank och växlar in det och sätter in det på ett konto.
När mynten och sedlarna blir ogiltiga kan man inte längre betala med dem. Däremot går det fortfarande att sätta in dem på ett bankkonto. Mynten går att sätta in på ett bankkonto till och med den 31 augusti. Efter den 31 augusti löser varken banker eller Riksbanken in dem. Sedlarna går att sätta in på ett bankkonto till och med den 30 juni 2018.
Sparbanken Rekarne i Eskilstuna har köpt in två extra myntautomater där bankens kunder kan lämna in gamla mynt och få pengarna insatta på sina konton. Dessutom finns det möjlighet att göra insättningar av både mynt och sedlar via bankomat.
‒De senaste två veckorna har det tidvis varit köer ut till dörren. Vi har försökt informera kunderna om att de inte behöver jäkta. De kan faktiskt komma in två månader till, säger Kent Haglund på Sparbanken Rekarne.
Det har förekommit att kunder inte kunnat lämna in mynt på grund av att automaterna stått stilla i samband de att de tömts på pengar. Det har även blivit stopp i automaterna när kunder slängt ner annat än mynt i automaterna, som till exempel gem eller nålar.
‒Vi försöker tömma dem så fort som möjligt. Någon har haft otur att komma just när de har stått still, säger Kent Haglund.