En del kommer i par, andra ensamma och en kommer försent. Några betalar kontant, andra med presentkort. Men en sak har de gemensamt – de vill lära sig att göra korv.
– Det känns som att man vill ha lite koll innan man köper på sig massa olika redskap, säger en deltagare.
– Du behöver inte ha en maskin, det går bra med en vanlig sprits också, säger Robin Andersson som är en av dem som håller i kursen.
– Och det säger du nu! Jag som precis köpt en hushållsassistent, utbrister en annan deltagare.
Här på Lilla Saluhallen finns dock allt som kursdeltagarna behöver. Två och två får de dela på korvsprutorna i rostfritt stål till själva tillverkningen. I plastbackar väntar färsen – en nöt och en fläsk. Och så finns kunskapen. På Robin Anderssons visitkort finns titeln gourmetstyckare. Marie Westblom, som är den andra kursledaren, är också utbildad styckare och har 30 år i branschen.
Och redan innan den första korven ens är påtänkt kommer frågorna. "Hur är det med köttet, kan man ta vilket kött som helst?". Det pratas om oxfilékorv och fina viltfärser av bästa kvalitet. Deltagarna verkar tänka lyx.
Men Robin tar ner dem på jorden.
– Tioprocentig färs är bäst, säger han.
Men den behöver kryddas. Robin förklarar det som en pyramid, där lök får stå för den breda basen. I mitten läggs kryddor som cayenne eller chili in för att bygga på. Toppen ska vara den krydda man vill att korven ska smaka, fänkål till exempel.
På ett bord står en kavalkad av kryddor uppdukade. Det enda som har gjorts innan är att färsen har saltats.
– Salt binder vätska, och ger korven rätt konsistens, förklarar Robin.
Först på listan inför korvtillverkningen är just att ge färsen rätt konsistens. Och det är vätska som behövs. En deciliter till ett och ett halvt kilo färs är en bra start.
– Vill man kan man ta vatten, men jag rekommenderar vin, säger Robin.
Förhöja smaken är det viktigaste argumentet för det.
När vätskan är tillsatt är det dags att skita ner händerna. För även om det finns plasthandskar är det inte att föredra. Tarmar, köttfärs och plasthandskar blir en halkig kombination. Med god handhygien kommer man längre.
Runt om knådas nu färs så det står härliga till. Och till kryddbordet går det skytteltrafik. "Mer rödpeppar kanske, eller svartpeppar". Det fiskas efter hjälp. "Hur ska man tänka egentligen?".
– Det är bara fantasin som sätter stopp, säger Robin.
Redan efter några minuter är en av de åtta deltagarna redo för det ultimata färstestet – att trycka ut en klick färs i handen och sedan hålla den upp och ned. Sitter den kvar är den perfekt, lossnar den behövs mer jobb.
I ett rum intill har en stekhäll stått på värmning. När deltagarna är nöjda med sina smetar kan de provsteka där för att få en aning om hur den framtida korven kommer bli när den är klar.
Ann-Sofie Blom smakar och är mycket nöjd med resultatet. Hon kilar snabbt iväg och när de andra deltagarna kommer tillbaka ligger det redan ett prydligt pärlband av korvar på arbetsbänken.
– Det här är faktiskt första gången jag gör korv, försäkrar hon.
Bredvid hugger David Alexandersson tag i en tarm ur den vita baljan. Det är lite pillrigt att hitta öppningen, och minst lika pillrigt att trä på den på korvsprutan. Tillslut sitter den där.
Smeten hälls ner i maskinen och pressas sedan ner med hjälp av en vev. Robin kommer till undsättning och visar. Det gäller att få ut all onödig luft innan korven kan tryckas ut, annars blir tarmen mer som en ballong och inte helt lätthanterlig.
– Håll inte på att fingra så mycket på tarmen när du vevar ut. Det är bättre att låta korven bara ringla ut, det blir jämnare så, säger Robin.
Vevar man för sakta blir korven tjock och alldeles för hårt packad. Här finns risk att tarmen spricker. För snabbt så blir korven tunn – det gäller att hitta en medelväg.
Det gäller också att göra jämna korvar av den färdigfyllda tarmen. Robin visar. Först tar han ena änden, lägger den som en ring för att sedan trycka till den i två delar med hjälp av fingrarna. Sedan snurrar han så att det bildas två korvar.
När nötfärsen har blivit korv är det fläskfärsens tur. Den uppsluppna stämningen förvandlas till tystnad. Koncentrationen går nästan att ta på. Den förut kanske lite tama kryddningen med svartpeppar och lök byts ut till fänkål, mejram, chili och muskot. Det märks att alla vill hålla tungan rätt i mun för att få till den perfekta korven.
– Ni får hem och leta rätt på farmors gamla hushållsassistent, säger Robin.
Och hos deltagarna börjar det viskas och planeras om både grillningar och julbord.