Alla som är över 16 år och medlemmar i Svenska kyrkan har rätt att rösta på söndag när det är dags för kyrkoval. Ett val som görs till tre nivåer: Kyrkofullmäktige (församlingsnivå), stiftsfullmäktige och kyrkomötet.
‒Man kan förklara det som att det är Svenska kyrkans kommun, landsting och riksdag, för att göra det enkelt, säger "Kax" Sundberg.
De sörmländska församlingarna ingår i Strängnäs stift tillsammans med Närkes församlingar. Totalt 80.
På församlings-, stifts- och kyrkomötesnivå finns olika kandidater och partier, eller nomineringsgrupper som det oftast heter, att välja bland.
‒Det är bara Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet som fortfarande är kopplade till sina politiska partier. De andra har släppt sina partitillhörigheter sedan staten och kyrkan gick isär, säger Sundberg som själv står på nomineringsgruppen POSK:s lista, Politiskt obundna i Svenska kyrkan.
Vilka nomineringsgrupper och partier som finns att rösta på varierar beroende på vilken församling du tillhör. Du kan enkelt se dina alternativ på Svenska kyrkans hemsida. Det är de som sedan tar plats i kyrkofullmäktige och fattar beslut om kyrkans verksamhet.
‒Det som kan skilja sig åt mellan nomineringsgrupperna är vad man vill lägga pengarna på i kyrkan. En nomineringsgrupp kanske känner att: Vi har inte råd att behålla lokaler utan vi satsar mer på barn och äldre. För kyrkan har ju det diakonala, alltså sociala arbetet som görs parallellt med kommunens insatser.
Stiftet har bland annat ansvar för att förvalta stiftets ägodelar. Det är också det som stöttar församlingarna och fortbildar präster, berättar Sundberg.
I kyrkomötet, "riksdagen", sitter 251 ledamöter som har hand om rena trosfrågor. De tar bland annat fram kyrkohandboken som talar om hur arbetet i Svenska kyrkan ska gå till och vilka psalmer som ska finns i psalmboken.
Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan ska ha fått ett röstkort hem i brevlådan. Där står det var en ska rösta och mellan vilka tider.
‒Har man slängt det så går det bra med legitimation, om man går till sin vallokal. Annars finns det lokaler för tidigare-röstning där du kan skriva ut ett nytt röstkort, säger Sundberg.
I vallokalen finns valsedlar, för respektive nomineringsgrupp och nivå. Där kan du som väljare kryssa personer eller lägga en blank sedel.
‒Det är precis som till kommun, landsting och riksdag. Samma modell fast med färre vallokaler eftersom det inte är lika många som röstar, säger Christer "Kax" Sundberg.
Efter valet kommer det hållas förhandling mellan största nomineringsgrupperna om vilka kandidater som ska ta plats i "styrelsen" på respektive nivå. I församlingarna heter det kyrkoråd.
Förtidsröstning kan göras i Fors församlingshem i Eskilstuna fredag och lördag mellan klockan 13-16.