Dåligt år för alla jordgubbsälskare

Det råder brist på sommarens eftertraktade röda bär. Jordgubbsodlarna har haft det kämpigt i år med kalla nätter långt in på sommaren. ‒Det kunde ha varit bättre på jordgubbsfronten, säger Fredrik Hermelin, ägare av Mariebergs säteri.

Inger Anderssons jordgubbsplantor har inte heller ett bra skördeår. Att åka och plocka jordgubbar är något hon brukar göra på sommaren.

Inger Anderssons jordgubbsplantor har inte heller ett bra skördeår. Att åka och plocka jordgubbar är något hon brukar göra på sommaren.

Foto:

Övrigt2017-07-07 12:59

Det är vädret som är boven bakom årets dåliga jordgubbsskörd. Under våren och början på sommaren har frosten tagit många plantors liv och ställt till det för jordgubbsentusiaster.

‒Vi har haft några fina dagar i år men det är fortfarande kalla nätter. Det är ingen åskvärme heller som gör att bären mognar fort, säger Fredrik Hermelin och fortsätter:

‒Som lantbrukare får man vara beredd på det mesta och rätta sig efter naturen. Varje år har sina utmaningar och i år var det kylan och torkan. Samtidigt vill vi inte att det ska vara för bra väder heller, för då är det ingen som åker ut och plockar. Då ligger folk hellre på stranden.

Hans nästan åtta hektar stora jordgubbsland är dock inte helt tomt. Jordgubbar finns men självplockarna får ha lite mer tålamod och leta mer än vanligt.

‒Det kunde ha varit bättre på jordgubbsfronten. Det finns en del men det är många som inte har mognat helt än. Men det är på gång, säger Fredrik Hermelin.

De sorter som finns att plocka nu är polka, salsa och rumba, där polka är den sort som är mest populär. Det som skiljer de olika sorterna åt är framför allt mognadstid och smaken.

En som åkt ut för att plocka lite röda bär är Inger Andersson. Hon är här tillsammans med dottern Annelie Andersson Welander och barnbarnen Eric och Märta.

‒ Vi brukar plocka här. Det är roligt för barnen och att plocka jordgubbar hör till sommaren, säger Inger Andersson.

De märkte att det var mindre jordgubbar än vanligt och konstaterade att de fick leta lite mer och kanske komma tillbaka senare igen när fler hunnit mogna till sig.

Även Larssons jordgubbar i Näshulta, strax utanför Eskilstuna, har ett dåligt skördeår.

‒I våras hade våra plantor kommit väldigt långt, vi hade lagt odlingsduk över som skydd, men frosten kom och tog dem, säger ägaren Arne Larsson.

De har på grund av stor brist varit tvungna att hålla stängt ett flertal gånger. Arne Larsson hälsar därför att alla är välkomna nästa år när skörden förhoppningsvis ser bättre ut.

Tre sorters gubbar

Polka: Mellantidig holländsk sort som ger medelstora till stora mörkröda bär. Söt smak med lite syra.

Salsa: Medelsen sort som ger medelröda söta bär.

Rumba: Tidig sort som ger stora hjärtformade sötsyrliga bär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om