Därför firar vi Alla helgons dag

En tid att sakna. En tid att minnas. En tid att hedra. I helgen infaller allhelgona, som firats i Sverige sedan 1950-talet.

Övrigt2010-11-06 08:45

Under helgen vandrar hundratusentals människor till kyrkogårdar runt om i landet. Gravarna dekoreras och ljus tänds för de avlidna. Seden om ljuständning växte fram under 1900-talet och har sin inspiration hämtad från de katolska Medelhavsländerna. Ljuständning blev populärt i Sverige i samband med andra världskrigets slut.

- Alla helgons dag firas inte bara till minne av de som blivit helgonförklarade utan även till minne av de som avlidit, berättar Nils- Erik Thobias präst i svenska kyrkan.

Inom den kristna kyrkan uppstod tidigt seden om att fira helgon på olika dagar, men inom kyrkan har det funnits ett stort behov av att fira mindre betydande helgon, därför infördes, år 1953, all helgons dag. Högtiden infaller den första november varje år.

Söndagen efter alla helgons dag kallas ibland för alla själars dag. Många församlingar inbjuder en av dagarna dem som mist en nära släkting under året till minnesgudstjänst av stillhet, bön och ljuständning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om