Därför läggs skolorna ner

Att Hållsta och Hällberga skolor ska läggas ned är ett förslag som barn- och utbildningsförvaltningen tidigare har gått ut med. Vid en presskonferens i dag förklarade förvaltningen varför man vill lägga ner just dessa skolor.
(Uppdaterad 15.45)

Övrigt2009-04-27 13:13

– Uträknat per kvadratmeter är det i dag Hållsta och Hällberga skolor som har de dyraste driftskostnaderna, säger Rolf Brunell, som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Ytterligare cirka 400 elever försvinner från de kommunala skolorna till friskolorna till hösten. Därmed försvinner också pengar från de kommunala skolorna.

– Ungefär 20 miljoner handlar det om, säger förvaltningschef Rolf Brunell.

– Vi har en överkapacitet på cirka 800 elevplatser när British Junior öppnar. En viss luft måste finnas men när det är 800 är det inte acceptabelt.

Detta är bakgrunden till att förvaltningen fick i uppdrag att utreda en nedläggning av en eller flera skolor i Eskilstuna kommun. Förslaget om att Hållsta och Hällberga skolor ska läggas ned presenterades för knappt två veckor sedan och har väckt starka känslor.

Dyraste driftskostnader
Många har undrat varför just dessa skolor ska läggas ned. Det förklaras framför allt med att skolorna inte har tillräckliga resurser för att kunna få en bra kvalitet i undervisningen.

Förutom en behörig klasslärare krävs bland annat speciallärare, ämneslärare, elevvård, skolmat, fortbildning, teknisk utrustning och annat undervisningsmaterial. Detta är sådant man inte anser att Hållsta och Hällberga har resurser till.

Enligt förslaget minskar man lokalkostnaderna med 3,9 miljoner kronor samtidigt som kostnaderna för skolskjutsarna ökar.

– Ingen av de här skolorna har chans att klara av ekonomin med nuvarande budget. De skulle göra ett underskott på en halv miljon kronor vardera för kommande år, 2009-2010, säger skolchef Jukka Taipale.

Förutom detta anser man dessutom att båda skolorna behöva renoveras om de skulle finnas kvar.

– Uträknat per kvadratmeter är det i dag Hållsta och Hällberga skolor som har de dyraste driftskostnaderna, säger Rolf Brunell.

Större klasser - bättre kvalitet
Det nya förslaget innebär större skolklasser, men skolchef Tony Lööw poängterar att större klasser inte automatiskt innebär sämre förutsättningar för eleverna. Tvärtom menar han att man på så vis höjer kvaliteten. Framför allt genom att en god ekonomi ger skolorna stabilitet och bättre organisation.

– En god ekonomi i sig gör att rektorn får bättre möjlighet att organisera skolorna.

Men Rolf Brunell anser också att förvaltningen måste titta på vad det är som gör att eleverna väljer bort de kommunala skolorna.

– Vi måste gå ut och prata med föräldrarna för att få reda på vad det är som gör att eleverna väljer bort våra skolor. Dialogen där har inte varit vårt adelsmärke. Vad skulle göra att de i stället skulle välja våra skolor?

I kväll ska Rolf Brunell och Tony Lööw träffa föräldrarepresentanter från Hållsta och Hällberga skolor för att diskutera nedläggningarna. Då finns möjlighet till att reda ut oklarheter.

Beslutet om nedläggningarna väntas klubbas igenom vid barn- och utbildningsnämndens möte den 14 maj. Sedan kan ett formellt beslut tas vid kommunfullmäktigemötet den 17 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!