De får gatorna sopade först i Eskilstuna - och här hamnar allt grus från gatorna

Nu är våren här på riktigt. Det anser i alla fall Eskilstuna kommuns gatuavdelning som drar igång sandupptagningen på allvar.

Sopmaskinen både spolar vatten och städar upp.

Sopmaskinen både spolar vatten och städar upp.

Foto:

Övrigt2017-03-25 07:03

– Vissa blir upprörda när det dammar men de flesta ser det, precis som jag, som ett vårtecken, säger Mattias Flodman som kör sopmaskin åt Foria, en av kommunens underentreprenörer.

Förra veckan smygstartade sandupptagningen med städning på Eskilstunas servicegator som har parkeringsförbud vissa dagar för sophämtning och annat fram till den 15 april. Parkeringsförbudet gör det lättare för maskinerna att komma fram ordentligt.

I helgen kommer centrum att grovstädas under nätter och tidiga morgnar när det är färre människor och mindre trafik i rörelse. På måndag inleds den stora insatsen.

– Vi kör som en solfjäder runt centrum och går ut mot Carlavägen, Stenkvistavägen, och Torshällavägen. Det brukar ta en vecka till 14 dagar. Sedan hoppar vi ett hack ytterligare och sopar Östermalm, Röksta och över Nyfors. Sedan fortsätter det utåt, berättar Tom Björkner, arbetsledare hos kommunens sandsopningsentreprenör.

Det är sammanlagt sex enheter från kommunens gatuavdelning som arbetar med sandupptagningen. Vattenekipage går före för att minska risken för damm och efter kommer sopmaskiner för att städa upp sanden, eller stenfliset som det också heter. Allt körs sedan till Lilla Nyby avfallsanläggning där sanden används till sluttäckning när en deponi avslutas. En soptipp som inte längre är i bruk måste enligt gällande miljölagsstiftning sluttäckas. Stenfliset utgör ett av flera olika lager som har olika funktioner. Målet är att så lite vatten som möjligt ska nå det underliggande avfallet och föra med sig föroreningar med lakvattnet.

Det är stora mängder sand som ska sopas upp i vårstädningen. Tidigare år har mängden sand som använts för halkbekämpning legat på mellan 4000 och 5000 ton i Eskilstuna kommun, hur mycket som städas upp varierar.

Exakt hur många ton det handlar om i år vet kommunen först efter att allt är uppsopat men arbetsledaren Tom Björkner upplever att det inte är lika mycket sand som det brukar vara.

– Det är något mindre än normalt men ytorna är desamma och sanden är fortfarande så pass utspridd att det kommer att ta ungefär lika lång tid som vanligt. Vi räknar med att vara klara första veckan i maj.– om allt går vägen, säger Björkner.

Han säger att det är vädret som kan sätta stopp för arbetet. Kraftiga snöfall och regnoväder gör att sanden blir för blöt och svår att samla ihop. Även minusgrader är ett hinder, då går det nämligen inte att förvattna marken.

– Men just nu går det väldigt bra, säger Tom Björkner som precis som sin kollega Mattias Flodman ser sandsopningen som ett sant vårtecken.

Den som är nyfiken och vill följa arbetet kan gå in på Eskilstuna kommuns hemsida, där publiceras rapporter varje vecka om hur arbetet fortlöper.

Sandupptagningen

Påbörjas vecka 12 och väntas ta cirka sju veckor.

Sanden, eller stenfliset som det egentligen kallas, körs sedan till Lilla Nyby avfallsanläggning där det används som en del i sluttäckningen av soptippar som inte längre är i bruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!