De rasar mot Sörmlandstrafiken: Ohållbar situation

Serviceresor är en minst sagt viktig del av Michael Nordlanders tillvaro. 24-åringen är rullstolsburen med begränsad motorik och behöver taxitransport när han ska till bland annat Strängnäs. Men just nu vågar Michael Nordlander inte resa på egen hand.

Michael Nordlander tillsammans med mamma Susanne Malmgren.

Michael Nordlander tillsammans med mamma Susanne Malmgren.

Foto:

Övrigt2017-03-10 05:57

‒Situationen har blivit ohållbar, säger hans mamma, tillika assistent, Susanne Malmgren när vi träffas nära hemmet på Skördevägen i Åker.

Michael Nordlander är CP-skadad och nyttjar såväl permobil som vanlig rullstol. Runt honom finns fyra assistenter där mamma Susanne Malmgren har det yttersta ansvaret.

Det är bland annat hon som planerar och beställer sonens resor. Men efter årsskiftet har det som tidigare fungerat i stort sett fläckfritt plötsligt blivit ett jätteproblem.

‒I höstas fick vi ett brev från Strängnäs kommun där man berättade att Sörmlandstrafiken skulle ta över alla serviceresor, alltså transporter till arbete och andra aktiviteter, förklarar Susanne Malmgren.

‒Då skrev jag till Sörmlandstrafiken och berättade vilka tider som skulle gälla varje vecka, fortsätter hon.

Susanne Malmgren upplever att det varit mycket strul kring resorna – chaufförer som kommit för sent, chaufförer som inte dykt upp över huvud taget och avlämningar som inte fungerat på ett regelmässigt sätt.

Den hittills värsta incidenten ska ha inträffat den 18 januari.

Susanne Malmgren berättar:

‒Till att börja kom det en taxibil från en firma ända bort i Kungsör, som Sörmlandstrafikens entreprenör Keolis hade anlitat. Michaels morfar fanns här då liksom en av assistenterna för att släppa iväg honom till daglig verksamhet inne i Strängnäs.

‒När Michael lastats in och satt fastspänd satte sig chauffören i bilen varpå assistenten och Michaels morfar gick åt skilda håll. Väl i bilen ville chauffören plötsligt ha pengar, men Michael åker på ett arbetskort som kostar 500 kronor i månaden.

‒Chauffören pratade knappt någon svenska alls. Han fortsatte att begära betalt och när Michael inte kunde betala blev han urlastad utan att det fanns någon på plats som tog emot honom.

‒Turligt nog är Michael normalbegåvad och har tal. Han rullade bort till morfar som bor i närheten samtidigt som chauffören drog iväg. Så får det inte gå till! Chauffören måste verkligen ha koll på att brukaren kommer fram ordentligt.

Vad fick du för förklaring?

‒Sörmlandstrafiken hävdade att resan var bokad som en färdtjänst och chauffören hade rapporterat den som en missad resa. De skickade ändå en ny bil som dök upp 20 minuter senare.

Nästa dag vägrade sonen att åka till Strängnäs.

‒Det blev jättejobbigt. Han drabbades av magproblem som kan kopplas till händelsen.

Som tur är för familjen har Michael Nordlander kunnat flytta sin dagliga verksamhet från Strängnäs till hemorten vilket gör att assistenterna kan lämna och hämta honom. 24-åringen är dock trots allt beroende av transporter. Två gånger i veckan besöker han musikverksamhet inne i Strängnäs.

‒Han känner obehag inför att resa ensam. Så nu får alltid någon av assistenterna åka med när det är möjligt. Det innebär ett steg tillbaka i Michaels sociala liv, konstaterar en förtvivlad Susanne Malmgren.

När sonen studerade vid en gymnasieskola i Skärholmen tycker hon att transporterna alltid fungerade friktionsfritt. Det var bara ett fåtal chaufförer som turades om att köra Michael Nordlander.

‒Då kände han sig trygg.

Men inte längre.

‒Chaufförerna som kommer hit efter det att Sörmlandstrafiken och Keolis tagit över serviceresorna är ibland inte trevliga, har dålig koll och visar knappt någon förståelse. Man kastar inte ut rullstolsburna ur bussen utan att det finns en assistent som tar emot, vi vill dock tillägga att det kommit riktigt bra och trevliga chaufförer också, säger Susanne Malmgren.

‒Jag har pratat med en handläggare på Strängnäs kommun. Hon tyckte det var under all kritik, och säger också att vi tyvärr inte är de enda som upplevt problem efter bytet, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!