Robin Johansson och Michael Rinman var redan kollegor på företaget Adecco och räddningstjänsten, men nu delar de ett tredje uppdrag: den att rädda liv genom en app som kallas SMSlivräddare.
När de hörde talas om att appen skulle lanseras i Sörmlands län, laddade de ner den på sina mobiler och anmälde sig som frivilliga livräddare.
– Det är en otroligt bra app som ger oss en möjlighet att hjälpa människor i nöd, det är superviktigt, säger Robin Johansson.
TV: Robin visar hur man kan rädda liv med en app
Livräddningsappen visar också upp tiden som går; ett fåtal sekunder betyder mycket för den som råkat ut för hjärtstopp. Och de två kollegor vill få fler livräddare att ansluta sig i hela länet.
– Häromdagen övertygade jag en kund att ladda ner appen. Vid hjärtstopp kan en förlorad minut betyda 10 procent färre chanser att överleva så vi måste bli många fler överallt, säger Michael Rinman.
Vad har ni för tips till den som vill ansluta sig?
– Man kan vara rädd för att göra fel vid HLR, men det kan inte bli värre än vad det redan är. Man måste våga ingripa och göra något, säger Robin Johansson.
Harald Lindén är HLR-ansvarig på landstinget Sörmland och har jobbat med appen. Enligt honom har 1600 Sörmlandsbor redan laddat ner den och han hoppas på många fler användare och många fler hjärtstartare än de 250 som i dag finns i länet.
– Vårt mål ligger på 2300 användare i slutet på 2019. Vi har många användare i städer, men vi behöver också vardagshjältar på landsbygden, säger han och fortsätter:
– De flesta hjärtstartare finns i industriområden medan det saknas många i bostadshusområden. Det borde finnas maskiner i trapphusen eftersom de flesta hjärtstopp äger rum i hemmen, säger han.
Nu vill Robin Johansson och Michael Rinman satsa på HLR-utbildning för sina kollegor.
– Vi är glada att vår arbetsgivare backar upp oss i detta, det är ett samhällsansvar, säger Michael Rinman.