De sköter kommunens gästhamnar

Gästhamnarna i Mariefred och Strängnäs har fått nya arrendatorer. Åtminstone under de två närmaste åren sköts de av privatpersoner.‒Lokal anknytning är väldigt viktigt, säger Viktor Jansson.

Björn Sundfeldt, Klas Welander, Viktor Jansson och Filip Jansson ska styra upp verksamheten i gästhamnarna i Mariefred respektive Strängnäs.

Björn Sundfeldt, Klas Welander, Viktor Jansson och Filip Jansson ska styra upp verksamheten i gästhamnarna i Mariefred respektive Strängnäs.

Foto:

Övrigt2017-04-02 19:18

Tillsammans med sin lillberor Filip Jansson blir han ansvarig för hamnen i Västerviken.

Samma uppgift i Mariefred tilldelades nyligen Björn Sundfeldt och Klas Welander.

‒Jättekul, säger de två Mariefredsborna vilka beskriver sig som deltidspensionärer.

Björn Sundfeldt är journalist till professionen medan kompanjonen hjälper sin fru att bedriva hotellverksamhet.

‒Båda vi är fritidsskeppare och hade synpunkter på hur den tidigare arrendatorn, Promarina, skötte sina åtaganden, förklarar Klas Welander.

Avtalet säger att de ska ansvara för gästhamnen under perioden 15 maj–15 september men duon är sugna på att dra i gång så fort som möjligt.

‒Vi betalar en fast summa till kommunen men får behålla intäkterna. Det är dock inga stora pengar som kommer in, förklarar Klas Welander och Björn Sundfeldt.

Vad ska ni fokusera på?

‒Renhållning och bra service. Vi är till för gästerna.

Mellan 40 och 50 båtplatser finns att hyra för kortare tid mellan Gripsholms slott och värdshuset.

Strängnäs gästhamn är ungefär lika omfångsrik. Dess nya arrendatorer fanns så att säga redan på plats eftersom bröderna Jansson sedan i fjol driver sjömacken.

Deras stora inkomstkälla är annars familjeföretaget Sjögrävarn plus att de driver en obemannad bensinstation vid Aspö handel.

‒Vi ska ha fem säsongsanställa här i Strängnäs. Vissa av dem jobbar både med macken och gästhamnen. Jag håller på att sy ihop ett schema nu, berättar bossen Viktor Jansson.

‒På kvällarna kommer vi ner för att titta till området, betonar han.

Såväl i Mariefred som i Strängnäs får de gästhamnsansvariga även ta hand om husbilsgäster.

‒Avtalen är tecknade och klara. Vi vill att de här företagarna utvecklar hamnarna, meddelar en nöjd Lars Ekström, chef på kommunens teknik- och servicekontor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!