De vill styra Strängnäs efter valet

Partibyten, avhopp och nytillskott. Inför höstens val till kommunfullmäktige passar många partier på att möblera om i sina listor.

Georg Lagerstedt Örsbäcken (C)

Georg Lagerstedt Örsbäcken (C)

Foto:

Övrigt2018-03-26 05:45

Kommunalråden Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S) blir sina respektive partiers toppnamn även inför höstens val till fullmäktige. Det sistnämnda stod klart på söndagseftermiddagen, när Socialdemokraterna höll sitt årsmöte och klubbade listan med kandidater.

‒Jag är hedrad över att få fortsatt förtroende. Nu ger jag och partiet järnet i kommande valrörelse. Jag är glad över att se en del nya namn på listan, och tror att vi kommer att blanda erfarenhet och förnyelse på ett bra sätt, säger Monica Lindell Rylén.

Förnyelsen består bland annat av namn som Sonny Johansson, Sebastian Rundqvist Marsico och Louise Nilsson.

[fakta nr="8"]

Även Moderaterna har nytillskott på sin lista. Ett av dem är Strängnäsbon Linda Strand, som återfinns på plats nummer fem.

‒Jag har varit politiskt engagerad länge, men inte haft tid för uppdrag. Familjen har fått gå först, men nu är barnen tonåringar så det finns mer utrymme, säger hon.

Hon berättar att hennes engagemang främst handlar om barn- och unga, att de ska känna sig trygga i samhället, men också att kommunen ska bli en mer attraktiv arbetsgivare. Partiet har varit välkomnande, säger hon.

‒Det finns ett starkt stöd för att ta in nykomlingar på listan. Det känns som att vi har en bra lista, det behövs en mix av erfarna och nya och det har vi, säger Linda Strand.

[fakta nr="6"]

På Kristdemokraternas nya lista är Tomas Aldrin Walter det färskaste tillskottet i toppen, där han innehar fjärdeplatsen. Han är både färsk i politiken och som Strängnäsbo, efter att ha flyttat hit 2016.

‒Jag röstade på Kristdemokraterna första gången i förra valet. Innan dess var jag inte politiskt aktiv, säger han men tillägger att han gjorde en kort sejour i SSU som tonåring eftersom alla kompisarna också var med där.

Han valde Kristdemokraterna, för att han sympatiserar med partiets åsikter gällande trygghet, äldreomsorg, skola och sjukvård.

‒När jag blev medlem blev jag inbjuden till ett gruppmöte i Strängnäs. Det var kul och de andra verkade tycka att jag var kul, för nu sitter jag som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden och i partistyrelsen, säger Tomas Aldrin Walter.

[fakta nr="2"]

Ragnar Lindén är Miljöpartiets toppkandidat även inför detta val. Den för tillfället föräldralediga Strängnäsbon har delat på oppositionsrådstjänsten med Centerpartiets Marianne Andersson (C) under den här mandatperioden.

Längre ner, som fjärdenamn på listan, finns en nygammal bekanting. Terese Askerstedt var kommunalråd när Miljöpartiet tillsammans med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna, den så kallade "fyrklövern", bildade majoritet under perioden 2010–2014. Hon lämnade kommunpolitiken i Strängnäs efter valet, dels på grund av interna konflikter i partiet, dels för att hon fick uppdrag i landstingsfullmäktige. Men nu vill hon alltså tillbaka in i lokalpolitiken igen.

‒Jag har varit i landstinget i fyra år, det har varit jättetrevligt. Men det är en bit att åka till Nyköping, särskilt med tanke på att jag har småbarn. Och jag har faktiskt saknat lokalpolitiken, säger hon.

Partikamraterna har välkomnat henne, berättar hon.

‒Jag har inte pratat med alla men jag har hållit kontakten med en del som har pushat på och sagt att jag borde komma tillbaka. Det har varit bra att ta en paus och få lite distans, men nu känner jag att det är dags igen, säger hon.

[fakta nr="1"]

Hos Liberalernas har Erik Wallenberg, som tidigare haft en låg profil längre ner på listan, klättrat upp till andraplatsen nedanför Margaretha Furustrand. Han har varit medlem i partiet sedan ungdomsåren, men kandiderar först nu på allvar.

‒Jag var oerhört politiskt aktiv när jag var yngre. Jag satt som mycket ung i fritidsnämnden i Avesta innan den lades ner. Jag har haft intresset för politik hela tiden, men familj och barn har kommit emellan. Nu börjar barnen bli större så nu kan jag lägga mer tid på politiken, säger han.

Han brinner för flyktingfrågor och integration, men kallar sig "politisk allätare" och sitter gärna i vilken nämnd som helst om partiet så vill. Efter valet hoppas han på en fördubbling av partiets stolar i fullmäktige, från två till fyra. Att fylla platserna är inga problem, tror han.

‒Jag är inte den enda nya, eller nygamla, medlemmen. Vi har en bra blandning mellan nykomlingar och erfarna, säger han.

[fakta nr="3"]

På Sverigedemokraternas lista är många av namnen redan bekanta. Roger Richtoff och Stefan Jacobsson, som båda representerar partiet i fullmäktige såväl som i riksdagen, finns fortfarande med i toppen – den senare allra högst upp. En av nykomlingarna jämfört med förra listan finns på sjätte plats; Linda Hefvelin. Men särskilt ny är hon egentligen inte.

‒Jag har suttit som ersättare nu i snart två år på grund av avhopp. Jag ser det som självklart att ställa upp i år. Jag var lite sen på bollen inför förra valet. Jag har varit medlem i Sverigedemokraterna sedan 2010, är ordförande för andra året och jobbar idag heltid för partiet, säger hon och berättar att hennes hjärtefråga är kvinnors trygghet.

[fakta nr="7"]

På Centerpartiets lista har Mia Nerby tagit över toppositionen efter Marianne Andersson, som väljer att trappa ner – i alla fall i kommunpolitiken.

‒Jag hamnade på andra plats på vår lista till landstingsfullmäktige, så då känner jag att jag ska satsa lite på det. Jag har också haft väldigt många kommunala uppdrag och nästan bott i kommunhuset i 20 år, säger hon.

På andraplatsen finns Georg Lagerstedt Örsbäcken, Styrelsen vill ombilda partiet till ett nätverk och driva frågor som är viktiga för Mariefredsborna på andra sätt än genom att sitta i kommunhuset. Om det blir så ska medlemmarna ta ställning till på partiets årsmöte på onsdag den 28 mars.

Namnlistorna i denna artikel har fastställts av respektive parti. De kan komma att förändras, till exempel om en person flyttar eller bestämmer sig för att inte ställa upp. Sista dagen som ett parti kan skicka in sin lista med kandidater till länsstyrelsen är den 10 april.

Miljöpartiets lista

1. Ragnar Lindén

2. Jennie Engdahl

3. Christoffer Zander

4. Terese Askerstedt

5. Ulf Wallin

6. Lena Scharp Sandegren

7. Tony Oskarsson

8. Johanna Ekelund

9. Björn Siljeström

10. Ingela Bengtsson

11. Josefin Valham

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!