Förslaget från den politiska majoriteten i Eskilstuna om att de som tigger måste ha tillstånd från polisen följs med intresse av regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger till SVT Nyheter att det är svårt för landets kommuner att hantera frågan om tiggeri.
‒Vi har inte koll på vilka som är i vårt land, vi har inte tillräckligt med information. Därför är det rimligt att göra som Eskilstuna gör, att försöka hitta en lösning, säger Shekarabi till SVT.
Bland de som applåderar förslaget finns också – inte helt oväntat – Sverigedemokraterna i Eskilstuna.
‒Det känns som valfläsk men det är bra att den rödblåa majoriteten äntligen går på SD-linjen när det gäller tiggeriet, säger partiets gruppledare Kim Fredriksson.
Med SD-linjen syftar Kim Fredriksson på att partiet redan 2014 i en motion föreslog att tillstånd skulle krävas för tiggeri på offentlig plats, samt att SD 2016 lade en ytterligare en motion med samma intentioner.
Förslaget om att göra tiggeri tillståndspliktigt har också mötts av hård kritik – också inom de egna leden inom majoriteten. Moderaterna är splittrade i frågan. MUF går fortfarande emot moderpartiet.
‒Vi tycker fortfarande att det här är fel väg att gå, säger Robin Tannarp som är ordförande för MUF Sörmland och ledamot i kommunfullmäktige.
‒Problemet är mycket större än en lokal fråga och måste drivas på nationell nivå, och då mot Rumänien som land. Till exempel genom att ifrågasätta medlemsskapet i EU.
Josefine Helleday, distriktsordförande i SSU Sörmland, säger att förslaget kan vara bra för att tvinga fram andra nödvändiga åtgärder och sätta press på EU-migranternas hemländer.
‒Frågan är komplex men vi välkomnar att man ser problemet. Det viktiga är att fokus måste ligga på de utsatta människor som tvingas leva på det här sättet.
Till de kritiska rösterna hör Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui. Hon betecknar majoritetens förslag som populistiskt och som ett försök att piska upp stämningen i en fråga som de flesta inte ser som ett särskilt stort bekymmer längre.
‒Det pratas inte så mycket om tiggeri som ett problem just nu. Majoriteten har distanserat sig från folket i Eskilstuna och jag tror att det här är ett försök från deras sida att flytta fokus från den viktigaste frågan vi har vilket är barn och ungdomars situation i skolan, säger hon.
Även Liberalernas Niklas Frykman säger bestämt nej till förslaget:
‒Jag tycker generellt att man ska vara sparsam med att förbjuda saker och att det då ska handla om något som är skadligt. Att någon sitter och säger hej, hej är inte det. Det som tiggare utsätts för som människohandel och olika sorters utnyttjande är redan olagligt, och då ska de lagarna tillämpas bättre.
‒Anledningen till majoritetens agerande tror jag är att de vill markera mot tiggeriet som sådant. En stor del av befolkningen tycker att det här är en bra idé, och då hoppar man på tåget.