Kommer du inte på vad du ska laga till middag, buffén eller till picknicken?
Svaret är enkelt. Paj funkar alltid. Vad du än väljer att fylla skalet med kan du vara säker på att det kommer att smaka lite extra fantastiskt i pajform.
Det är något så härligt trösterikt med att sticka gaffeln i en nylagad ljummen paj och fyllas av förväntan inför vad dess krämiga inre har för överraskningar att bjuda på.
Tycker du att det är bökigt att göra pajdeg borde du önska dig en matberedare. Då går det faktiskt precis hur lätt som helst. Färdigkavlad rund smördeg är ett annat alternativ för dig som prompt känner för att fuska.
Men några saker bör man ändå tänka på för att få till en perfekt paj. För det första ska både smör och deg vara så kall som möjligt när formen åker in ugnen. Då håller sig kanterna på plats och konsistensen blir optimal. För att garantera att de inte glider ned går det att fylla skalet med bakplåtspapper eller folie och torra bönor eller ärtor, som tas bort innan pajen fylls. De kan användas hur många gånger som helst, så det är smart att ha en burk i skafferiet för just det här ändamålet.
Jag gillar också att smaksätta degen med något som passar till själva pajsmaken. Det kan vara alltifrån dillfrön till parmesanost. Men det blir lite småtrevligt i munnen när det inte bara smakar deg.
Många recept har väldigt mycket mjölk i äggstanningen. Jag gillar inte det, tycker mest att det smakar skolmatsalsomelett. Så skär gärna ned på mjölkmängden, eller byt ut mot grädde eller crème fraiche.
Och paj till dessert? Alltid rätt. Oavsett om det är smulpaj, cheesecake eller en helt vanlig fruktpaj. I söta sammanhang kan det vara gott att variera degen med lite grövre ingredienser som till exempel frön, gryn och nötter för att få lite mera tuggmotstånd.
Var inte rädd för att prova dig fram. Det är svårt att paja en paj.|
Mia Gahne/TT