Den lugna delen av Bodrumhalvön

Bodrumhalvön är Turkiets mest exklusiva semesterområde. De lyxiga hotellen blir bara fler, liksom byarna med vitkalkade semesterhus. Nu väljer allt fler den lite lugnare västliga delen av halvön runt staden Turgutreis.

Foto:

Övrigt2015-06-12 17:30

Mezerätterna radas upp på vita bordet bara en meter från det kluckande stilla saltvattnet i den skyddade viken i Gümüşlük: Cacik - yoghurt med riven gurka och mynta, patlican salatasi - auberginebitar i en mustig tomatröra, sigara böregi - friterade rullar fyllda med ost och så ett fat med acili ezme - en stark chiliröra vars styrka man får dämpa med en munsbit färskt bröd.

Att inleda en god måltid med små kalla och varma förrätter är en medelhavsklassiker. Får turkarna själva välja blir det ett glas mjölksimmig raki därtill - anisbrännvinet som är mycket likt grekisk ouzo.

Och till Grekland är det nära här, från middagsbordet ser vi solen sänka sig bakom den grekiska ön Kalymnos, bara en halvmil bort över Egeiska havet, för stunden lugnt i kvällningen.

Snart väntar den grillade fisk vi pekat ut från en isbädd innan vi slog oss ned. Här i byn - byggd på ruinerna av den antika staden Myndos - finns traktens bästa fiskrestauranger. De är inte billiga, men matens kvalitet i kombo med miljön gör den värd varje lira.

Bodrumhalvön har gott om små orter med svensk charter. Mest känd är staden som gett halvön dess namn, en snabbväxande semestermetropol med 140|000 invånare. Patyorten Gümbet är dess närmsta granne, där ungdomar (och en och annan medelålders) sippar drinkar på nätterna, sover bort förmiddagarna och solar på den fina, men lite väl badhandukstäta stranden på eftermiddagarna.

– Då föredrar jag lugnet här på västkusten, säger mitt middagssällskap och sippar på sin Efes-öl.

Turgutreis är västkustens största ort och flera charterbolag har den i utbudet, även om flera av de hotell som erbjuds egentligen ligger utanför orten. Det är korta avstånd mellan byarna här - det finns en i varje vik.

Det är lite lurigt att ta sig mellan flera av orterna längs kusten utan egen bil, då bara vissa av dem har direktförbindelse med Turgutreis. Har de inte det måste man åka hela vägen till Bodrum och byta. Med hyrbil går det däremot snabbt att ta sig längs kustens alla bad på en rätt usel väg (mååånga djupa hål) med behagligt lite trafik.

Inne i Turgutreis är det tätt mellan solstolarna, men bara någon kilometer söderut, med fin vy över grekiska Kos, finns ett pärlband av i stort sett oexploaterade sandstränder. De är kanske inte världens finaste, men bjuder på behagligt tillbakalutad stämning.

Många hotell har egna små stränder eller badbryggor, även om många gäster tycks föredra snygga infinitypooler med utsikt. Längst i nordväst, på en kuperad udde precis utanför den lilla staden Yalikavak där folk förr levde på att dyka efter tvättsvampar, hittar vi den allra mysigaste stranden. På ett näs med sandstrand på båda sidor trivs turkiska barnfamiljer som satsar lika mycket på grillparty som vattenplaskande. Långt mer fridfullt än det låter. Och dessutom finns det perfekt solskydd tack vare träden direkt på stranden. Solen är stark här.

Turgutreis har precis som Yalikavak en ny fin marina med tillhörande elegant shoppingcenter, fik och matställen. Annars är det veckomarknaderna som är skojigast i den här änden av halvön. I Turgutreis hålls den på lördagar.

Trots att Gümüşlük byggts på antika lämningar finns få sevärdheter här i väster. Bodrum är bättre, med sin fina korsriddarborg och de små resterna av det mausoleum som var ett av antikens sju underverk. Grönskan och de vackra bergen är dock mer påtagliga här i väster, där traktens traditionella citrusodlingar och uråldriga olivträd ännu är vanliga.

Vill man få mer närkontakt med historien är det läge för hyrbil. På lite längre dagavstånd finns den världsberömda antika staden Ephesus. På betydligt närmre håll hittar vi den av svenska arkeologer utgrävda staden Labranda uppe i vackra berg. Ett av de allra bäst bevarade antika templen - Zeustemplet i Euromos - ligger precis som Labranda strax utanför staden Milas, där charterflyget landar. En annan trevlig utflykt är direktbåten från Turgutreis till Kos: Eller så nöjer man sig som vi med en av de sköna, populära dagsutflykterna med gületbåt till olika badvikar längs kusten.

Johan Öberg/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!