Plejadklassens elva militära torpedbåtar byggdes i mitten av 50-talet och togs ur drift 20–25 år senare. Fartyget Rigel har under årens lopp bytt ägare ett par gånger och ägs sedan 1993 av Stallarholmsbon Arne Nordenberg.
Då, för drygt 25 år sedan, hade han stora planer. Den 48 meter långa plejaden skulle byggas om till en maffig fyrmastad segelbåt.
På torsdagsförmiddagen stod han på Gandalfs däck i centrala Stallarholmen, i full färd med att maskinpumpa vatten för att lyfta det 155 ton tunga skrovet från sjöbottnen – igen.
– Jo, det är inte första gången hon sjunker, säger han och kisar mot den lågt stående januarisolen.
– Nu börjar jag bli trött på det här.
Han är inte ensam. Den skrymmande skorven är en snackis såväl bland Stallarholmsbor som i kommunhuset.
Mer om det strax.
Efter köpet visade sig Gandalfs skrov vara i sämre skick än väntat och någon segelbåt blev hon aldrig. Under årens lopp har hon legat förtöjd vid Gorsingeholm och vid ett par platser i Stallarholmen.
År 1996 sjönk hon helt, vid Stallarholmens båtbrygga. Efter två miljoner utpumpade liter vatten flöt hon igen.
För fem år sedan var det dags igen, men då hann Arne Nordenberg agera tidigare – dock inte förrän motorn hamnat under vatten och förstörts. Efter det tappades den på olja och diesel, så nu är den tom.
De senaste tio åren har fartyget inte använts alls, utan pö om pö reparerats – sedan våren 2018 på sin nuvarande plats, vid Stallarholmens båtklubbs bryggor strax väster om Stallarholmsbron.
– Jag har bytt det mesta, omkring 60 kvadratmeter plåt, men inte där framme där hon tar in vatten nu. Jag hade 15 kvadrat kvar men blev tvungen att flytta båten från varvet.
Eftersom skrovet läcker pumpas Gandalf regelbundet. Vid stormen för ett par dagar sedan brast dock elkabeln och på onsdagsförmiddagen larmades Arne Nordenberg om att fartyget börjat sjunka.
När tidningen träffar honom ett dygn senare strilar pumpvattnet utmed skrovet och fartyget har lättat någon decimeter.
– Det är lite som Titanic – när den tagit in tillräckligt mycket vatten börjar det gå vatten över skotten. Bara jag fått ner vattnet lite till lättar resten snabbt.
Han säger att han är medveten om att fler än han tröttnat på det gamla plåt-schabraket.
– Det är många som har bekymmer och tycker att det är fult. Det kan man ju hålla med om, men den här platsen är tänkt som en högst tillfällig lösning, säger Arne Nordenberg.
Jo – de senaste par dagarna har kommunen tagit emot ett antal telefonsamtal om att Gandalf sjunker. Igen.
– När Stallarholmsborna ringer och är oroliga, då är det läge igen att se över vad ägaren har för planer för den här båten. Han sa att han skulle sälja och få bort den före sommaren som gick, men det har han uppenbarligen inte lyckats med.
Det säger Anders Ekman, kommunens stadsmiljö- och servicechef, som på tidig torsdagseftermiddag körde ut till Stallarholmen för att inspektera läget.
Det är inte första gången han blir inkopplad när det gäller den gamla torpedbåten, som nu ligger inom ett område som Stallarholmens båtklubb arrenderar av kommunen. Genom åren har det kommit en del synpunkter på fartygets olika förtöjningsplatser.
– Så länge det inte är miljöförstöring kan vi på kommunen inte göra något, men jag tycker att båtklubben borde ta initiativ till att båten flyttas. Den är överdimensionerad för att ligga där och det ser inte trevligt ut med en sådan där stor rostig jagare vid bron. Ägaren är ju själv vice ordförande i båtklubben, så det vore väl snyggt att flytta den, säger Anders Ekman.
När tidningen pratar med Anders Ekman efter hans besök vid Gandalf, hade han gott hopp om en lösning.
– Det låter som att ägaren är mån om att bli av med båten under 2019, så det går åt rätt håll.
Arne Nordenberg säger att hans förhoppning är att fartyget ska flytta till Gålö utanför Västerhaninge, i Östersjön. Där finns föreningen Veteranflottiljen, som för flera år sedan visade intresse för att ta över den unika torpedbåten.
Veteranflottiljen förvaltar och visar i dagsläget 17 historiska båtar på anrika Gålöbasen – men ingen ur Plejadklassen.
– Veteranflottiljen säger att de här torpedbåtarna är orsaken till att vi inte pratar ryska i dag, säger Arne Nordenberg och skrattar.
Han hoppas att fartyget kan lagas klart och bogseras till Gålö under sommaren. Men – när tidningen nu kontaktar Veteranflottiljen ter det sig ytterst osannolikt.
– Veteranflottiljen var för några år sedan och tittade på Rigel. Hon bedömdes då vara bortom räddning. Den materiel som definierar en torpedbåt saknas helt så att få henne i musealt skick ansåg inte våra experter vara möjligt. Vidare har hon kraftigt ombyggt akterskepp och är i dåligt skick. Nästan allt går att köpa för pengar, men de summorna har vi inte. Vi betraktar tyvärr Rigel som förlorad ur Veteranflottiljens synvinkel, säger föreningens ordförande Göran Algernon.
Beskedet förvånar Arne Nordenberg.
– Jaha du. Så har det inte alls låtit när jag varit i kontakt med andra från föreningen och det var inte länge sedan sist. Han sa då att de fått tillgång till både kanoner och motorer och var väldigt mån om att båten fanns kvar. Jag hoppas de fortfarande är intresserade.
Och annars?
– Då får jag väl annonsera ut den, så kanske det kommer någon som är lika tokig som jag var när jag köpte den. Jag ska i vilket fall fixa den så den flyter igen, säger Arne Nordenberg.