Deras vision för sörmländsk sjukvård är digifysisk

Den digitala sjukvården är här. Nu vill Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att Sörmland går i bräschen i hela landet för den digitala vårdutvecklingen. – Vi måste börja tänka nytt, säger Ewa Callhammar (L).

Foto:

Övrigt2019-03-28 11:00

Den nya offentliga sektorn behöver förnyas för att möta invånarnas krav och förväntningar. I dag finns inga egentliga riktlinjer för den digitala vården i region Sörmland. Jo, det finns och i regelboken står att det är frivilligt för vårdcentralerna att erbjuda digitala besök.

Magnus Leivik (M), Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (KD), och Callhammar vill gå flera steg längre. De vill att alla vårdcentraler ska erbjuda patienter digitala besök, man vill även utveckla snabbkliniker vid till exempel köpcentra och att den akuta vården digitaliseras i högre utsträckning.

Det handlar om att kunna söka vård på sin vårdcentral, kunna boka tid digitalt, träffa sin läkare via videolänk, få en bedömning av lättare åkommor, slussas till annan vårdcentral om det är fullt på sin ordinarie.

Förutom att möta patienternas behov är det också ett sätt att avlasta vårdcentralerna, menar de.

Digifysiska sjukvården, kallar trion sina planer som kan förändra sjukvården.

Samtidigt vill de att avgiftsfriheten (gratis besöken) till vårdcentralerna ska upphöra. Ett fysiskt besök på vårdcentralen ska kosta 200 kronor och ett digitalt besök hundra kronor.

I sommar är det bestämt att de digitala besöken ska kosta hundra kronor, men övriga besök ska fortfarande vara gratis.

Redan i dag har de digitala vårdcentralerna gjort entré i länet (Vingåker och Nyköping). Och intresset från invånare för digital vård ökar och gräver djupa fickor i regionerna och landstingens utgifter. Det är framför allt 20-30-åringar som söker vård digitalt.

Kritik har uttryckts mot digitala vårdcentraler. Marie Engman, ordförande för läkarföreningen i Sörmland, är tveksam till att man via mobiltelefonen ska ställa diagnoser. Staffan Ahlkvist, ordförande för distriktsläkarföreningen, är tveksam till om det är ett effektivt sätt att använda skattepengar.

Leivik, Forslund-Mustaniemi och Callhammar menar att framtiden redan är här och nu gäller det att möta den och att region Sörmland går i bräschen för att utveckla den digitala vården.

Men så länge de är i opposition är det svårt att genomföra förändringarna. Med motioner och förslag hoppas de få gehör för sina planer.

– Vi kan inte tvinga dem (Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet), men visionen med digifysiska sjukvården är vi först med, säger Magnus Leivik.

Rådgivning i egen regi

Region Sörmland beslutade förra året att överta telefonrådgivningen 1177 till den 1 april. Men nu har planerna om sjukvårdsrådgivning i egen regi flyttats fram till nästa år.

Rådgivningen ska drivas av ett 20-tal sjuksköterskor, som finns på plats alla dagar i veckan dygnet runt. Med tanke på sjuksköterskebristen kan det vara svårt att rekrytera så många sjuksköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!