Det finns fler i världen än Petter-Niklas och grabbarna

För länge sedan gjorde jag ett tappert försök att bokstavera min bils registreringsnummer i samtal med bilverkstan. Bilen hette WPN. Det blev pinsamt.

Behålla nuvarande bokstaveringsalfabet, skapa ett jämställt, eller fixa ett poetiskt från Ikea? Framtiden får visa hur det blir.

Behålla nuvarande bokstaveringsalfabet, skapa ett jämställt, eller fixa ett poetiskt från Ikea? Framtiden får visa hur det blir.

Foto:

Övrigt2018-04-03 22:17

Jag visste inte hur W skulle bokstaveras så det blev ett vackert:

"DUBBELVEEE....PETTER-NIKLAS!".

För säkerhets skull talade jag högt och tydligt och lite för hurtigt. Och i samma stund som orden föll ur min mun insåg jag hur det lät.

Nu vill Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremer-förbundet att det svenska bokstaveringsalfabetet ska följa med in i sin tid. Alfabetet används främst av blåljusmyndigheter som i brådskande kommunikation behöver undvika felaktigheter. Men för den som, till skillnad från mig, kan systemet är det högst användbart även i vardagen.

Här på redaktionen har vi exempelvis en Tuohy och en Tünde. Jag hör dem nästan dagligen, med stort tålamod och lika stor rutin, bokstavera sina namn när de ringer till någon och begär ut handlingar på mejl.

Det nuvarande bokstaveringsalfabetet, från 1891, känns onekligen lite mossigt. Sedan dess tror jag att de flesta har insett att det svenska samhället även befolkas av kvinnor och folk med andra namn än traditionellt svenska.

Adam Berit är namnförslaget på det nya bokstaveringsalfabetet. Det består av 29 namn för 2000-talet, även om Cesar och några andra namn har fått hänga med ett varv till. Helge har i förslaget blivit Hedvig, Xerxes har blivit Xena, Kalle har blivit Khaled och Petter har blivit Pippi.

"Vi behöver kunna tala med ett språk som är allas. Dagens alfabet är ett hinder eftersom det bokstavligen skickar fel signaler till medarbetarna och till Sveriges alla invånare", skriver Rättviseförmedlingen på sin hemsida.

Behöver jag ens nämna att förslaget har blivit omdiskuterat? Säkert även hemma vid ditt köksbord. Bara på nämnda hemsida har förslaget bland annat fått följande digitala reaktioner: 192 bajs-emojier, 30 hjärtan, 28 skrattgråtsemojier och 13 flodgråtsemojier. Vem vet, kanske är reaktionerna ett tvärsnitt av hur allmänheten ser på det hela.

Antagligen är en förändring av bokstaveringsalfabetet alltför knepig att få till. Poliser under utryckning ska knappast behöva slösa dyrbar tid på att leta efter "rätt" ord. Men jag förstår förslagsställarnas syfte: att skapa debatt och sätta ljuset på ännu ett område där ojämställdheten bara är självklar.

Låt mig kasta in ett småländskt vedträ i debattbrasan: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Genom produkterna från det företag som han grundade har vi ett givet bokstaveringsalfabet, om det nu skulle bli aktuellt att byta. Det skulle bli ren och skär poesi varje gång kollegan Cecilia bokstaverar sitt efternamn i telefonen:

"Teppas, Uvås, Orrlöt, Hulingen, Ytterlig."

Bäst just nu

Julen. Jo, det är sant. Den är här nu. Julflamingon kan bli stor i år.

Och hösten. Pågår numera parallellt med julen. Den som lyckas träna bort sin ångest inför mörkret har en fin tid nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!