"Det finns hjälp att få om du bara vågar berätta hur du mår"

Livet vändes upp och ned för en hel familj när Linus tog sitt liv.– Min allra bästa vän är borta, säger pappa Juha Dahlbo, som vill berätta för terapins skull och för att om möjligt försöka förhindra att tragedin drabbar andra.

– Det jag vill försöka åstadkomma är att lyfta bort tabut kring och skammen runt självmord och psykisk ohälsa.

– Det jag vill försöka åstadkomma är att lyfta bort tabut kring och skammen runt självmord och psykisk ohälsa.

Foto:

Övrigt2018-01-30 07:59

För Juha Dahlbo är hans hållning tudelad. Han vill berätta för sin egen skull, men menar samtidigt att hans avsikt med att berätta inte är att lämna ut sonen.

Juha Dahlbo själv är bipolär och det var en upptäckt han sökte hjälp för ganska sent i livet.

Men inte heller det är egentligen en del av det han vill berätta.

– Det jag vill försöka åstadkomma är att lyfta bort tabut kring och skammen runt självmord och psykisk ohälsa. Det är det som är det viktigaste

– Allt annat är ovidkommande. Men samtidigt väcks frågan om jag inte kan prata om det som har hänt så är det som om jag skulle skämmas för Linus... Och så är inte fallet. Jag är så stolt över min Linus...

Historierna om pojken som var duktig både i skolan och senare i sitt arbetsliv, omtyckt av alla som en glad kille med humor och nära till skratt.

Själva självmordet kom som en total överraskning.

Linus hade precis köpt en motorcykel, betalade räkningarna för försäkringarna, och planerade som bäst för ett besök på årets Powermeet.

– Antalet frågor blir förstås många, och alla dessa varför, och alla dessa men, som följde direkt på när det hade hänt... Och väldigt många: Fan, undslapp mig också.

– Jag var arg, fruktansvärt arg den första tiden.

Juha Dahlbo vet vilken enorm ångest som man kan tvingas baxa runt på.

– Jag kan förstå att tanken på att allt skulle vara lättare om just jag inte fanns längre dyker upp hos den som är djupt inne i en depression. Men att ta klivet vidare... Nej.

Själv nådde Juha Dahlbo en punkt för några år sedan där han började tvivla på att han verkligen skulle resa sig upp i sin djupaste vågdal och han sökte och kunde ha fått hjälp. Om han hade varit redo att ta emot den.

– Först trodde jag nog att det skulle kunna gå att lösa ändå, jag sa tack och hej till psykologen och gick därifrån. Men de ord jag fick med mig från psykologen var bara enklast tänkbara: Du är välkommen när som helst om du känner att du vill komma tillbaka.

– Det tog några år, men jag sökte upp hjälpen på nytt när jag var på botten och verkligen inte orkade ta mig upp själv. Och det är dit jag vill komma; Det finns hjälp att få om du bara vågar berätta hur du mår.

– Någon måste våga fråga och du själv måste våga berätta...

Här finns hjälp att få

Nationella hjälplinjen

Telefon: 020-22 00 60. Öppet alla dagar 13-22.

Jourhavande medmänniska

Telefon: 08-702 16 80. Öppet alla dagar 21-06.

BRIS, vuxentelefon

Telefon: 077-150 50 50. Öppet måndag-fredag 10-13.

BRIS, Barnens hjälptelefon

Telefon: 116 111. Du kan även chatta på www.bris.se eller mejla via sajten.

Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd

Telefon: 08-34 58 73. Öppet alla dagar 19.00 – 22.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!