"Det finns inget för ungdomar att göra." och "När jag var ung fanns det fritidsgårdar som man kunde gå till". Kommentarerna dyker upp då och då i diskussioner om skadegörelse, till exempel på resecentrum i Strängnäs.
– Jag blir ledsen och besviken när jag hör sånt. Och jag känner att vi måste bli ännu bättre på att tala om att vi finns och vad vi gör, säger Ulrika Klang, enhetschef för fritidsgårdarna i Strängnäs kommun.
I kommunen finns det fyra fritidsgårdar som har öppet för barn och ungdomar från det att de börjar i sjätte klass till den dag då de fyller 18 år. De har öppet tre–fem kvällar i veckan och är bemannade med minst två vuxna, rutinerade fritidsledare varje gång.
Sedan Strängnäs fritidsgård flyttade från Mikaelshuset till sina nya lokaler vid Kulturskolan senhösten 2016 har besökarna ökat, framför allt på tjejsidan. Nu är det ungefär lika många tjejer som killar som kommer till fritidsgården, tidigare var tjejerna underrepresenterade.
– Vi har haft ett tjejprojekt och ökat antalet besökande tjejer så att det nu är ungefär 50–50, säger fritidsledaren Marcus Delving.
Han berättar att ett viktigt sätt att nå barn och ungdomar som inte tidigare kommit till fritidsgårdarna är att visa bredden av aktiviteter som erbjuds.
– Många ser framför sig att en fritidsgård består av ett pingisbord och ett biljardbord. Det är en nidbild. Det är klart att vi har pingis och biljard, men det är bara komplement till alla andra saker som vi gör, säger han.
Tacokvällar, tårtdueller och pizzabakning varvas med dans, kortspel och olika tävlingar. Det pågår ständigt olika skaparprojekt, och i Strängnäs är snart en ny musikstudio på plats. Oftast är det personalen som tar initiativ till aktiviteter, men de vill gärna att besökarna kommer med egna förslag.
Den nybyggda skejtparken utanför Kulturskolan har bidragit till att en ny grupp har hittat till Strängnäs fritidsgård, som ligger i huset intill.
– Skejtparken är verkligen win-win för oss. De som går på Kulturskolan hänger oftast inte på fritidsgården och tvärt om. Men nu har det kommit en verksamhet till som lockar hit nya ungdomar, både yngre och äldre, säger Ulrika Klang.
Men gängen som ägnar sig åt skadegörelse, är de också välkomna hos er?
– De får jättegärna komma hit, men då måste man vara schyst. Vi har inte så många regler, men de som finns måste man följa, säger Marcus Delving.
Han berättar att fritidsgården i Strängnäs för en tid sedan hade besök av en kille som inte brukade vara där. Han kom ensam, men var med och spelade kort en hel kväll. När han hade gått kom ett buffligt kompisgäng och letade efter honom.
– Då förstod vi att han hade mörkat för dem att han hellre ville vara på fritidsgården än att hänga med dem på stan. Då var vi supernöjda. Vi vill att folk ska känna sig trygga och vilja vara här, säger han.
Ulrika Klang håller med om att det är det som är målet.
– Vi kan inte gå till resecentrum och hämta dem. Men om de kommer hit kan vi få dem att tycka att det är asbra att vara här så att de inte vill vara någon annanstans, säger Ulrika Klang.