Regeringen har beslutat att prao, praktisk arbetslivsorientering, ska bli obligatorisk från höstterminen 2018. I grundskolan ska prao omfatta minst tio dagar från och med årskurs åtta. Syftet med beslutet är att kopplingen mellan skola och arbetsliv ska stärkas. I Strängnäs kommun har grundskolornas elever haft prao sedan många år och de senaste veckorna har flera hundra högstadieelever fått bekanta sig med arbetslivet.
Max Norlin, som går i åttonde klass på Strängnäs Montessoriskola, plockar upp varor när vi ses på hans praoplats, Ica Torghallen i Mariefred.
‒Det har varit en bra och lärorik vecka här. Kanske inte det roligaste jag vet, men i alla fall inte långtråkigt. Personalen och kunderna är trevliga och det viktigaste är att man har en syssla hela tiden, säger han.
På morgonen har han hjälpt färskvaruchefen Kristina Steiner att plocka upp nya kylvaror i butiken.
‒Det funkar jättebra. Max hjälper till att ta emot leveranser och fyller på i kyl- och frysdiskar, säger Kristina Steiner och berättar att butiken brukar ta emot två till tre praktikanter åt gången.
Har du något bra tips till kommande praoelever om hur det kan vara lämpligt att uppträda?
‒Det är bra att ha ett driv och att vara lite framåt. Ställ frågor om det är något som är oklart, det finns inga dumma frågor. Andra bra egenskaper är att vara uppmärksam och nyfiken. Hälsa alltid på alla kunder, det är viktigt, säger Kristina Steiner.
Prao kan vara en av flera aktiviteter som bidrar till att eleverna ska kunna göra mer välgrundade val av fortsatta studier och yrkesinriktning. Arbetsuppgifterna ska anpassas efter elevernas ålder och mognad och vid prao får endast lättare och riskfritt arbete utföras.
‒Det är jättekul med prao och något som jag längtat till, säger Kajsa Alm som praktiserar på Lilla kronan kafé i Präntaren tillsammans med Montessorikompisen Ellen Ed Kristersson.
De gillar ansvaret de får ta och de tycker om arbetsuppgifterna.
‒Vi står i kassan, lagar mat och diskar. Det är en bra erfarenhet att ha när vi ska söka sommarjobb, säger Ellen Ed Kristersson.
Inne i köket på Lillgärdsgrillen står klasskompisarna Morgan Caruth och Vincent Lissäng och fyller flaskor med senap och ketchup. Det är lunchrusning och det är nästan fullsatt vid borden. Från kassan ropas nya beställningar upp i snabb takt.
‒Det har varit en toppenvecka och här händer något hela tiden. Vi hämtar mat från kylrummet och frysen och springer en del ärenden. Jag tror att vi lär oss hur det är i riktiga arbetslivet, säger Vincent Lissäng.
De fixade sina praoplatser på egen hand och tycker att de hamnat helt rätt. Båda två säger att de lärt sig nya grejer om hygien, service och kundkontakt.
‒Det här skulle jag gärna ha som extrajobb. Många kompisar som har prao säger att de inte får göra så mycket och då är det nog mest tråkigt. Här är det lite drag och så får vi komponera våra egna lunchburgare. I går gjorde vi var sin med chili cheese-bollar på. De blev bara så mäktiga, säger Morgan Caruth och han har redan receptet klart för dagens stekorder.