Svenskt Näringsliv presenterade på måndagen sin årliga undersökning av företagsklimatet i landets kommuner. Sammanlagt 31000 företagare och 7000 kommunpolitiker har i en enkät betygsatt hemkommunen på en rad områden. 50 procent av de tillfrågade företagarna och 57 procent kommunpolitikerna har svarat på enkäten. Enkätsvaren ligger till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet som i år släpps den 26 september.
På den övergripande frågan om det "sammanfattande omdömet av företagsklimatet i kommunen" får landets kommuner i genomsnitt betyget 3,4 på en sexgradig skala där 1 är dåligt och 6 är mycket bra. Eskilstuna och Strängnäs ligger precis på rikssnittet 3,4 medan Flen ligger lägre med betyget 3,1.
Enkätsvaren för Sörmland presenterades vid en presskonferens på stadshuset i Eskilstuna av Svenskt Näringslivs regionchef Björn Lindgren. Med vid presskonferensen fanns bland andra Mattias Rossköld, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun, Jens Carlberg, vd för Djurgårdens Bygg och Miljö AB och de ledande representanterna för den styrande majoriteten i Eskilstuna bestående av S, M och C.
Katrineholm seglar i år upp till betyget 4,0 vilket är gränsen för ett "bra" företagsklimat. Trosa är med betyget 4,1 den kommun i Sörmland som får högst betyg.
Strängnäs betyg är oförändrat 3,4. Björn Lindgren menar att Strängnäs behöver lyfta sig när det gäller myndighetsutövandet.
‒Trots det ganska omfattande arbete som de har gjort upplever inte företagen att det är jättebra än, säger han.
Flen ligger kvar på betyget 3,1. Björn Lindgren tror att Flen behöver göra ett omtag och arbeta brett med bland annat attityder.
‒Ser man företagarna som en del av lösningen eller försöker man göra allt i egen regi hela tiden? Jag tror att man behöver jobba ganska brett för att lyfta.
Eskilstunas betyg stiger i år med 0,2 poäng till 3,4.
‒Eskilstuna har tagit ett stort kliv framåt i årets undersökning. Det sammanfattande omdömet stiger. Det gör också betyget på 13 av de 15 delområden som mäts, säger Björn Lindgren.
Företagarna har i undersökningen fått ange vilka områden som de tycker bör prioriteras. Högst upp på listan kommer "ökad förståelse" följt av bostadsfrågan. Andra viktiga frågor gäller skatter och avgifter, handläggningstider och en bättre dialog med kommunen.
Mattias Rossköld, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun, berättade på presskonferensen om arbetet med företagarnätverket där företagare och representanter för kommunen regelbundet träffas.
‒Det här har haft två syften - dels att de kommunala tjänstemännen får komma ut och möta företagen, men också att företaget får visa upp sin verksamhet.
‒Till hösten har vi ett starkt socialt tema just för att vidga det här till de utrikesfödda.
Mattias Rossköld menar även att Affärsplan Eskilstuna, som engagerar både kommun och näringsliv, kan fungera som en arena för dialog och samarbete.
‒Det är tjänstemännens naturliga arena att möta företag och utveckla sin verksamhet. Där ska vi alla kliva upp beroende på vad det är för frågor.
Arne Jonsson representerar Centern i den styrande majoriteten i Eskilstuna.
‒Vi har en stor organisation och då gäller det att våra attityder ska tränga ner i hela den här organisationen. Det är inte okej att man får dålig respons från enskilda tjänstemän för det förstör dagen för många. En tjänsteman kan förstöra ryktet för hela kommunen genom en fel attityd när man kommer in med en ansökan, när man får en tillsyn eller något annat sånt där.
Även Moderaternas representant Jari Puustinen var inne på samma spår.
‒Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att få tjänstemännen att förstå det här? Det har vi tjatat om i flera år. Då går det tillbaka på tillämpning av lagar och regler. Det hänger ganska mycket ihop. Har man taskig attityd mot företagare kanske man tillämpar lagar och regler på ett sätt som kanske inte är så bra. Jag misstänker att man är för fyrkantig.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tycker att det känns bra att utvecklingen rör sig i rätt riktning.
‒Nu gäller det att hålla i och se till att vi inte tappar tempo utan tar det här som ett kvitto på att nu är vi på rätt väg, men absolut inte slå sig till ro. Det är en lång resa kvar.