Digitala vårdcentraler på frammarsch i Sörmland

Flera digitala vårdcentraler är på gång att etablera sig i Sörmland. Anledningen? Här är avgiftsfritt för patienter oavsett varifrån de kommer.

Digitala vårdcentraler är på väg att etablera sig i Sörmland. En stor anledning är att det är avgiftsfritt att besöka vårdcentralen. Det innebär att patienter i till exempel Kiruna kan lista sig vid en sörmländsk vårdcentral och få vård via videosamtal.

Digitala vårdcentraler är på väg att etablera sig i Sörmland. En stor anledning är att det är avgiftsfritt att besöka vårdcentralen. Det innebär att patienter i till exempel Kiruna kan lista sig vid en sörmländsk vårdcentral och få vård via videosamtal.

Foto: Olsson/TT Christine

Övrigt2017-11-01 10:54

Digitala vårdcentraler är på stark frammarsch. Det finns flera aktörer: Kry, Min doktor, Medicoo med flera. De digitala vårdcentralerna är stationerade på olika håll i landet och satsar kraftigt på marknadsföring. Någon av vårdcentralerna redovisar redan uppemot 12 500 besök i månaden, någon har redan tiotals miljoner i omsättning, någon har en vd som är bosatt utomlands.

Men låt oss ta det i tur och ordning. Först måste en digital vårdcentral etablera sig här. Den digitala vårdcentralen måste fysiskt vara i länet. Vingåker blir först ut. Doktor.se tar över Vingåkers vårdcentral från årsskiftet.

Fler etableringsorter är på gång: Gnesta, Trosa, Eskilstuna, Strängnäs ja, i stort sett hela länet.

– Det är väldigt mycket aktiviteter nu. Det finns ett stort intresse för digitala plattformar i Sörmland. Jag tror samtliga digitala plattformar har varit i kontakt med oss, säger Asghar Farahani Shiviari, landstingets hälsovalschef.

Och eftersom det råder fritt vårdval kan en patient i Lycksele välja att lista sig på vårdcentralen i Vingåker. Vårdcentralen i Vingåker redovisar sedan för landstinget i Sörmland hur många patienter man har och får betalt för det. Så fungerar regelverket.

– Det var inte för detta som vi införde avgiftsfria (gratis) besök på vårdcentralerna. Men så här är systemet uppbyggt med fritt vårdval och då kan vi inte göra så mycket, säger Börje Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsens hälsovalsberedning.

* * *

Det var till i år som landstinget införde avgiftsfria besök på vårdcentralerna. En stor anledning var för att lätta på trycket till akutmottagningarna. En annan anledning var att patienter inte har råd att uppsöka vården, sa till exempel Jacob Sandgren (S).

Och visst har det gett effekt. Mälarsjukhusets akutmottagning i Eskilstuna och Kullbergskas akutmottagning i Katrineholm redovisar 387 respektive 543 färre besök fram till sista november i år jämfört med året innan.

– Delvis ett resultat av att det är avgiftsfritt på vårdcentralerna och så finns ju lättakut på Lindens vårdcentral, som finns på Kullbergska sjukhuset, säger Birgitta Barkne Nilsson, chef för vårdplats- och mottagningsenheten på Kullbergska sjukhuset och till i höstas chef för akutmottagningen på Mälarsjukhuset.

Däremot har akutmottagningen vid Nyköpings lasarett noterat en fortsatt kraftig ökning av antalet besök, 924.

– Vi vet faktiskt inte varför, vi tror det är en normalökning, säger Martina Meijer, chef på akuten.

* * *

Flera vårdcentraler i länet anser att avgiftsfria besök fungerat bra. Men flera noterar också en ökad arbetsbelastning.

– Vi har fått flera besök, så det är inte enbart positivt, säger Anna Eriksson, verksamhetschef på Torshälla vårdcentral.

Samtidigt som avgiftsfria besök infördes beslutades också att vårdcentralerna skulle öka sina öppettider till att även gälla kvällar. Det gjordes också för att öka tillgängligheten till vårdcentralerna. Det har slagit si och så ut.

– Gällande kvällsöppet blir det väldigt få tider. Det är ingen direkt efterfrågan från patienter och kräver flera olika professioner (läkare, distriktssjuksköterskor, terapeuter med flera) som arbetar på kvällen, uppger Birgitta Danielsson, verksamhetschef på Fröslunda vårdcentral i Eskilstuna.

– Om vi fick bestämma skulle vi gå tillbaka till ordinarie öppettider, säger Anna Eriksson.

En åsikt Magnus Gustafsson, tillförordnad verksamhetschef på vårdcentralen City i Eskilstuna, delar.

Han och Anna Eriksson är också eniga om att de digitala vårdcentralernas intåg i Sörmland kommer att dränera landstinget på pengar.

* * *

De digitala vårdcentralerna riktar främst in sig på åkommor som akne, insektsbett och förkylningar. Åkommor som inte alltid kräver en fysisk kontakt med läkare. Via ett videosamtal med en läkare berättar patienten om sina åkommor.

De digitala vårdcentralerna uppger att de ökar tillgängligheten till vården och att man snabbt och enkelt kan få vård oavsett var i världen man befinner sig.

För varje patientbesök - om det sker via videosamtal - får vårdcentralen betalt. Tidigare var ersättningen som för ett ordinärt fysiskt besök. Flera landsting noterade att kostnaden för utomlänsvård sköt i höjden. I våras rekommenderade Sveriges kommuner och landsting, SKL, att ersättningen bör vara 650 kronor eftersom "kringkostnaderna kan antas vara lägre än för fysiska besök och att patienten själv kan göra en del av arbetet genom symptomskattning och så vidare" skriver SKL i sitt utlåtande.

* * *

Helena Koch (M) andra vice ordförande i primärvårdsnämnden, som har vårdcentralerna på sitt bord, är positivt inställd till digitala vårdcentraler. Men hon höjer också ett varnande finger för att utskrivningen av antibiotika (medicin) kan öka när kontakten mellan patient och läkare sker via videosamtal.

Den åsikten delar även Marie Engman, läkareföreningens ordförande i Sörmland.

– Vissa saker är svåra att bedöma över en mobil bild, säger hon.

Asghar Farahani Shiviari säger att man kräver av de digitala vårdcentralerna att man ska följa riktlinjerna för utskrivning av antibiotika.

Staffan Ahlkvist, ordförande för distriktsläkarföreningen i Sörmland, är också kritisk till digitala vårdcentraler men av ytterligare en orsak.

– Vi är mycket tveksamma till om detta är ett effektivt sätt att använda skattepengar, säger han.

Börje Johansson (S) låter något uppgiven angåenden frågan om digitala vårdcentraler.

– Det här hade man inte kunnat överblicka när vi införde avgiftsfria besök. Vi införde det för de som bor i Sörmland, säger han.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att länets skattebetalare kan få betala för patienter från andra delar av landet, som söker sig till en digital vårdcentral i Sörmland.

Detta rekommenderar SKL

Så här skriver Sveriges kommuner och landsting om ersättningar för digitala vårdcentraler:

Rekommendation till landsting och regioner om gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdtjänster i primärvården:

Vid bedömningen av ersättningens nivå har olika aspekter vägts mot varandra. Ersättningen bör vara tillräcklig hög för att medge en utveckling av digitala tjänster med kvalitet och tillräckligt låg för att beakta att patientsegmentet främst utgörs av patienter med vanliga ”enkla” åkommor, att kringkostnaderna kan antas vara lägre än för fysiska besök och att patienten själv kan göra en del av arbetet genom symptomskattning osv. Den sammanvägda bedömningen är att en rimlig utomlänsersättning (inklusive patientavgift) för ett läkarbesök i primärvård ligger på 650 kronor. I denna ersättning ingår kompensation för medicinsk service, för vilken vårdgivaren alltså bör ha fullt kostnadsansvar.

För besök hos psykolog eller kurator: 600 kronor. Övriga sjukvårdande behandlingar: 300 kronor per besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!