Vid ett event på Munktell Science Park i onsdags fick deltagarna prova på en VR-upplevelse som företaget Bybrick Interface skapat för att hjälpa ABB med en kampanj för en produkt som gör att hissar kan mjukstarta. Genom att bara ta på sig ett headset kunde man prova på hur det är att åka hiss - både med och utan mjukstart. Den som testade kunde under färden uppåt se hur staden blev allt mindre nedanför och sedan känna suget i magen när färden gick nedåt i en hisnande fart.
‒Vi har byggt upp världen i 3D, vi har använt flygfoton, berättar Johanna Tömmervik vid Bybrick Interface.
‒Det handlar om att på ett roligt sätt visa upp en produkt.
Eventet riktade sig till industriföretag, serviceföretag och andra intresserade. En av de som provade Bybricks VR-headset var Ulrika Allgren Strand från Mälardalen Industrial Technology Center, MITC.
‒Det är jättehäftigt. Vilka möjligheter som finns! Hur man kan visualisera och visa saker på ett så här spännande sätt.
Kändes det verkligt?
‒Ja, men det gör ju det. Väldigt verkligt.
MITC arrangerade eventet tillsammans med MDH, Munktell Science Park, RISE och Bybrick Interface. Eventet var även en del av Affärsplan Eskilstuna.
‒Vi jobbar i nära relation med industrin i regionen där vi kopplar ihop näringslivet med kompetens på MDH och akademin. Det här ligger verkligen i tiden. Det är viktigt att vi hänger med i utvecklingen och att företagen verkligen gör det också, säger Ulrika Allgren Strand vid MITC.
Elin Sjöström på Bybrick Interface vill att industriföretag ska våga ta steget och börja använda sig av den nya tekniken.
‒Tekniken går så otroligt fort framåt. Det kommer aldrig att gå lika långsamt som det går i dag. Hamnar man alltför långt efter kommer det att bli jobbigt att ta ikapp det glappet.
Hon menar att tekniken för virtuell och förstärkt verklighet innebär många möjligheter.
‒Du kan uppleva produkter, du kan testköra, du kan titta på flöden och få se produkter som inte finns.
En av besökarna på eventet var Linus Carlvik som studerar informativ illustration vid Mälardalens högskola.
‒Jag har väl alltid älskat animering och 3D överlag. I skolan har vi fått lite introduktion så jag har fått passa på att modellera i 3D-världen. Jag är här och lyssnar och försöker få kontakter mest och se vad den här delen av 3D-branschen har att erbjuda, om det är något att kanske satsa på i framtiden.
Mikael Johansson från företaget BE Group var en annan besökare.
‒När du ska bygga nya saker kan du bygga en virtuell värld där du kan provmontera innan. Får du in verktygen? Får du in händerna? Vilken del måste vi bygga först för att få ihop det? Du kan göra allt det här egentligen innan du bygger en prototyp. Du kan tjäna jättemycket pengar i utvecklingsprocessen på att inte gå på minor. Det är en jättehäftig grej.
Niklas Johansson från RISE Interactive berättade att forskningsinstitutet gärna vill samarbeta med företag och organisationer.
‒Ibland händer det att vi tar fram produkter som faktiskt når ut till marknaden, men vi ligger gärna med i bakgrunden och samarbetar med företag och organisationer och sedan är det mer upp till dem att kanske ta det vidare till marknaden.
Under dagen arrangerades även en så kallad Evolutionärsträff med trendspaning och diskussion kring hur digitalisering och automation påverkar synen på industristaden Eskilstuna.