Din guide till det optimala loppet

Den årliga löparfesten är här! Om du följt det löpprogram Extra tagit fram i samarbete med Runacademy Eskilstuna har du nu antingen avslutat det eller är på god väg att göra så. Men nu då? Nu återstår bara loppet, här är allt du behöver veta.

Ett vanligt misstag är att gå ut alldeles för hårt. Risken finns att du inte orkar hålla tempot och till och med kör slut på dig innan loppet på riktigt kommit i gång.

Ett vanligt misstag är att gå ut alldeles för hårt. Risken finns att du inte orkar hålla tempot och till och med kör slut på dig innan loppet på riktigt kommit i gång.

Foto:

Övrigt2018-01-30 06:13

Sveriges vackraste kvartsmara, så brukar Å-loppet kallas. Om detta stämmer eller är en partisk benämnelse låter vi vara osagt, men nog är det vackert runt Eskilstunaån alltid.

Nu på lördag, den 26 maj, är det dags för årets upplaga som är det åttonde i ordningen. Om du är en trogen Å-loppet-deltagare kommer det kännas lite annorlunda, för i år bansträckningen en annan. Banan är fortfarande lika lång, 10 549 meter, men på lördag kommer du springa två varv på en femkilometersslinga. Detta innebär att det i år även går att springa halva distansen, fem kilometer.

Oavsett om Å-loppet är ditt stora mål för året eller om du ser det som en uppvärmning för något annat lopp finns det en hel del saker att tänka på dagarna innan tävling, under dagen och även efter.

För det är inte kul att springa med tunga ben, för mycket mat i magen eller vara stel och trött i flera veckor efteråt. Här ger Extra dig de knep du behöver tänka på för att få ett lyckat lopp och förhoppningsvis ha motivationen kvar även efter målgång.

1. Dagarna innan loppet är vila prioritet ett. Många tänker att sista minuten-träning kommer ge formen en skjuts, så är inte fallet. Har du inte tränat nog månaderna och veckorna innan kommer du inte kunna bli snabbare om du paniktränar dagarna innan. Dock är måttlig rörelse bra. Ta promenader för att hålla igång benen.

2. Exprimentera inte med maten! Dagen innan tävling är kritisk. Ät det du vet att din mage klarar av. En kvartsmara är ingen distans som kräver speciell förberedelse med pasta i flera dagar. Salta maten lite extra och se till att dricka mycket vatten så ska du se att det går finemang.

3. Prioritera sömnen. Att sova ordentligt nätterna innan loppet är a och o för att få bästa möjliga lopp. De där åtta timmarna är guldvärda, men kan du få till än mer är det än bättre. Men du känner din kropp bäst och vet hur mycket sömn den behöver.

4. På själva tävlingsdagen är små, lättsmälta måltider att föredra. Någon koffeinrikt 30 minuter innan start kan även sätta spurt på tävlingsbenen.

5. Efter målgång. Sätt dig inte ner och bli kall det första du gör. Se till att varva ner med lätt jogg eller en rask promenad. Stretcha sedan, om det fungerar eller ej låter vi vara osagt. Men visst känns det skönt efter att ha ansträngt sig till max.

Det behöver du veta

26 maj är dagen, men det borde du veta vid det här laget.

Den traditionella sträckan är 10 549 meter, alltså en kvartsmara. I år kan du även välja en sträcka på fem kilometer.

Efteranmälan på plats stänger klockan 12 på dagen för loppet.

Start och målgång är i Stadsparken.

Ombyte, dusch och toaletter finns i Stiga Sports Arena och på vissa gym i centrum.

Första start för löpare klockan 13.00. Vill du gå runt är den preliminära starttiden 12.30.

För dig som vill springa på en viss tid finns det så kallade pacemakers. Hitta din tid och häng på.

Individuell tidtagning genom ett chip som placeras i skon. Tider läggs ut på Å-loppets hemsida efter arrangemanget.

Humanaslingen är 2.5 kilometer med preliminär start 13.20.

Lilla Å-loppet startar 10.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!