– Svara utifrån dina egna förutsättningar för vi kommer att lyssna på svaren. Resultaten av de här enkäterna kommer vi att jobba med.
Det säger Thomas Bergqvist som är kommunpolis i Eskilstuna.
Enkäten är en del i en, som polisen själv beskriver det, bred nationell medborgardialog som just nu genomförs.
– Medborgardialogen bidrar till en fördjupad lokal lägesbild och blir ett komplement till den information och de prognoser vi redan har, säger Dan Eliasson, rikspolischef, i ett pressmeddelande.
Kommunpolisen Thomas Bergqvist kan redan nu ana en av synpunkterna som kommer att synas i enkätsvaren.
– Jag tror att man kommer att tänka och tycka att vi syns lite för lite, säger han.
Thomas Bergqvist berättar att en annan vanlig synpunkt är att polisen borde samverka mer med kommunen.
– Och det gör vi men det kanske handlar om att vi måste vara väldigt tydliga med vad vi gör. Vi pratar ibland om att vi borde avrapportera vårt arbete på facebook, säger han med ett litet skratt och tillägger:
– Men det skulle ju inte vara riktigt rätt.
Finns det en risk att satsningar och prioriteringar slår snett om man frågar för mycket? Jag tänker att jag som medborgare kan ha en bild över vad som borde prioriteras som kanske inte alls stämmer.
– Nej, jag tror inte det. Vi har tränat en hel del på att lyssna på vad medborgaren tänker, tycker och känner. Samtidigt består ju polisarbetet av så mycket mer. Vi ska ta hänsyn till vad medborgarna tycker, tänker och känner men vi måste naturligtvis reagera på brott.
Han ger exemplet på hur polisen arbetat med så kallade medborgarkontrakt i de områden i Eskilstuna som räknas som utsatta.
– Då måste vi lyssna på vad medborgaren tänker, tycker och känner om sitt eget område. Vi måste jobba på ett sånt sätt att vi kan förmedla att vi faktiskt lyssnar på vad ni säger och gör det som ni önskar. På det sättet så kommer vi närmare medborgarna.
[fakta nr="1"]
Om Thomas Bergqvist blickar framåt, så som enkäten efterfrågar, mot 2024 så gäller hans svar just dessa utsatta områden.
– Jag önskar, med hänsyn till hur det ser ut i dag när vi har tre utsatta områden här i Eskilstuna, att vi har jobbat bort minst ett av dem.
Området skulle då alltså inte längre definieras som utsatt av polisens nationella operativa avdelning. Och för att nå dit ställs det krav även på det övriga samhället menar Thomas Bergqvist.
– Det här kräver att kommunen vässar sin förmåga. Det här kräver att man tittar på tillvägagångssätt som handlar om avhopp från kriminalitet. Det kräver också en mobilisering kring riktigt, riktigt tidiga insatser.
Han önskar att det skulle finnas en handlingskapacitet när en förskola eller ett lågstadium hör av sig om att det behövs just tidiga insatser.
– Och att insatserna är så väl avvägda att man faktiskt förändrar tendenserna hos en riktigt ung människa. Det är svårt att göra det här, säger han.
Det ska inte vara så, tycker jag, att man funderar över om det hänt något fruktansvärt när polisen är på plats utan vi ska vara mer ett naturligt inslag.
Thomas Bergqvist
– För egen del så hoppas jag att polisen har blivit fler till antalet. För det har vi blivit då. Och 2024 har de nyanställda kollegorna dessutom blivit lite mer varma i kläderna.
För nyanställningar är på gång. Beslutet att genomföra en medborgardialog togs i samband med att regeringen uppgav målsättningen att polisen ska växa med 10 000 medarbetare till år 2020.
Samtidigt handlar det om prioriteringar menar Thomas Bergqvist. Prioriteringar om vad de nya poliserna kommer att jobba med.
– För egen del så hoppas jag att de kommer att jobba ut emot de lokala områdena. Det är där man kan ha en personlig relation med medborgarna. Det ska inte vara så, tycker jag, att man funderar över om det hänt något fruktansvärt när polisen är på plats utan vi ska vara mer ett naturligt inslag.
[fakta nr="2"]