Djurdoktorn kan komma till Mariefred

Djurägare behöver inte åka långt för att få enklare vård. En gång i veckan kommer veterinär Maria Häger till djuraffären i Mariefred.

Under tidningens besök på torsdagen kom en schnauzeruppfödare med två hundar för besiktning inför ägarbyte respektive fodervärdsavtal. Matilda Tullstedt, praktikant i butiken, assisterar veterinären Maria Häger.

Under tidningens besök på torsdagen kom en schnauzeruppfödare med två hundar för besiktning inför ägarbyte respektive fodervärdsavtal. Matilda Tullstedt, praktikant i butiken, assisterar veterinären Maria Häger.

Foto:

Övrigt2018-12-07 18:02

Carina Kjellström får många veterinära frågor av djurägare som besöker hennes butik i centrala Mariefred. Dessutom finns ingen veterinärmottagning i Mariefred, något som ytterligare motiverade henne att försöka få till ett samarbete.

– Det känns dumt att behöva åka iväg med sina djur om det bara gäller enklare saker. Alla har inte heller tillgång till bil och att sitta på bussen med en sjuk katt är inte roligt, säger Carina Kjellström.

Sedan i våras kommer Nykvarnsveterinären Maria Häger till Mariefred med sin stora väska varje torsdagseftermiddag. Det är drop in-mottagning för vaccinationer och tidsbokning för undersökningar som gäller, och tiderna fylls snabbt upp. 10–20 patienter brukar hinnas med per tillfälle.

– Jag har ingen avancerad utrustning med mig och jag söver inte. Absolut vanligast är förebyggande åtgärder som vaccinering, säger Maria Häger.

Just denna torsdag var två hästar bland de första patienterna. Djurägaren parkerade transporten vid butikens lastkaj och efter ett par snabba stick kunde de åka hem till sitt stall igen, vaccinerade mot såväl hästinfluensa som stelkramp.

Under december månad är det inte otänkbart att fler djurägare behöver uppsöka veterinär, som följd av förgiftningar eller skador som är kopplade till våra traditioner. Choklad är den vanligaste faran för hundar och katter i juletid, upplyser Maria Häger.

– En ruta 70-procentig choklad kan döda en liten hund. Hur mycket choklad ett djur kan råka få i sig utan att det är farligt beror på kakaohalten och djurets storlek. Men man ska hellre åka in till veterinären en gång för mycket än en gång för lite. Det gäller att få djuret att kräkas och för det behöver man åka in till klinik snabbt, säger Maria Häger.

Russin är exempel på annat decembergott som kan vara farligt för hundar. Många vanliga julblommor är giftiga för både hund och katt. Smidiga katter som hoppar upp på bord och andra möbler kan skadas av tända ljus. Glittret och glaskulor i granen kan också ställa till det för djurens magar och ömtåliga tassar, varnar veterinären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!