Djurparksveterinärer utbyter erfarenheter på Parken Zoo

Från torsdag till söndag anordnas på Parken Zoo i Eskilstuna en konferens för djurparksveterinärer från hela Norden. – Det är viktigt att lära sig av varandra för att hjälpa djuren, säger Anita Burkevica, djurparkschef i Eskilstuna som organiserat konferensen i år.

Foto:

Övrigt2019-02-01 18:05

Det är helt vitt ute på Parken Zoo denna fredag morgon, och inne på restaurangen Pingvinen sitter ett trettiotal djurparksveterinärer från Sverige, Danmark, Norge och Finland och diskuterar djurens hälsa. I helgen är de i Eskilstuna för att möta varandra och hitta nya svar på sina frågor under konferensen "Nordic wildlife and zoo veterinary conference 2019". Bengt Röken är pensionerad veterinär och kom på idén första gången redan 1994 tillsammans med andra veterinärer. Målet: träffa branschkollegor och få ny kunskap om djuren. I år firar konferensen sitt tjugoårsjubileum.

– På 1990-talet brukade jag gå på europeiska symposier för veterinärer där man pratade tyska och engelska. Jag var den enda heltidsveterinären i Sverige och jag såg dessa konferenser som det enda sättet att fortbilda mig. På den tiden var det en hel apparat att ens kopiera en vetenskaplig artikel, säger han.

Sedan första informella möten 1994 och 1996, har konferensen nu varit en tradition sedan 1999.

– Min chef tyckte inte om att jag gav råd till andra veterinärer på andra djurparker eftersom vi alla ansågs vara konkurrenter. Men nu är det tydligt att vi inte är konkurrenter, vi jobbar för att bevara djurarter, säger Bengt Röken.

Bakom årets upplaga finns Anita Burkevica, djurparkschef och veterinär på Parken Zoo i Eskilstuna.

– Jag har själv deltagit många gånger och i augusti frågade jag en kollega var nästa konferens skulle äga rum, men det lät som att den höll på att inte bli av. Så jag tog tag i det eftersom jag tycker mycket om den traditionen, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt för oss veterinärer att lära sig av varandra för att hjälpa djuren. Vi är alla kollegor och vi kan lösa problem tillsammans för de hotade arterna vi bevarar, det är av stort genetiskt värde.

På programmet i år är det särskilt fokus på patologi och utfordring av djurparkens arter.

– Vi hade en föreläsning om vikten av att utmana djuren och stimulera dem när man ger dem mat. Det ska inte vara lätt utan de ska känna att de måste kämpa för det, för då blir det roligt, säger Anita Burkevica.

Under lunchtiden denna fredag fick tigrarna och asiatiska vildhundar mat vilket veterinärerna observerade bakom fönstren. Sanna Sainmaa var enda representant för finska veterinärer och arbetar på Helsingfors Zoo.

– Jag gillar verkligen den här konferensen eftersom den skiljer sig från internationella konferenser. Man känner nästan alla och man har samma sätt att tänka. Här till exempel gav vi ett kadaver till de asiatiska vildhundarna, det är något som andra länder, exempelvis USA, skulle vara väldigt restriktiva med. Men i Norden tror vi på att detta är bra mat och att den fungerar bra för våra djur, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!