Dömd pedofil hjälper till i kyrkans verksamhet

En dömd pedofil som vårdas på Karsuddens sjukhus har sedan i januari beviljats permissioner för att hjälpa till inom Svenska kyrkan. Kyrkoherden i församlingen säger att kyrkan har blivit en plats för rehabilitering tillbaka till samhället.

Foto:

Övrigt2019-03-19 19:00

– Vi har massor av folk som gör praktik, arbetstränar och språktränar, berättar kyrkoherden i församlingen.

Svenska kyrkan tar också emot människor som dömts till samhällstjänst och i några fall, patienter från Karsuddens sjukhus.

2012 dömdes en man från ett annat län för våldtäkter mot barn. Tingsrätten överlämnade mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen har vårdats på Karsuddens sjukhus sedan sommaren 2012. Enligt chefsläkaren har hans psykiska mående stabiliserats. Mannen har också skött alla friförmåner i form av frigång och timpermissioner utan anmärkning.

Sedan början av året har mannen beviljats en sextimmarspermission i veckan för att hjälpa till i kyrkan.

Enligt chefsöverläkaren är frivilligarbetet ett sätt att förbereda honom inför den framtida utslussningen till öppen psykiatrisk vård. Risken för att mannen ska återfalla i brott i samband med ansökta permissioner bedöms också som låg.

– Ingen som hjälper till i kyrkan arbetar ensam och de gör ingenting med barn. De har inget eget ansvarsområde utan är tillsammans med andra människor hela tiden, berättar kyrkoherden.

Många patienter kommer i kontakt med kyrkan redan inne på Karsudden. Där finns nämligen en egen liten "församling" som firar mässa och har samtal med präst och diakon.

– Det händer att människor som varit med i församlingen på Karsudden söker sig till kyrkan och kyrkans verksamheter. De vill vara med i en grupp, koka kaffe eller sjunga i en kör, förklarar kyrkoherden.

Kyrkan kollar dock inte upp vad personerna är dömda för.

– Nej, det kan jag inte säga att vi gör. Det här handlar inte om att anställa folk. Det handlar om att säga att "du är välkommen i den här gruppen eller att sjunga i den här kören". Det är inte alltid så viktigt att veta vad alla har gjort. Det finns massor av människor som gjort en massa saker som vi inte vet om, och som kommer till oss.

Samtidigt som mannen har hjälp till har det enligt kyrkans hemsida pågått barnverksamhet i andra delar av lokalerna.

Men vem är ansvarig om någon exempelvis drar en kniv eller låser in sig på toaletten med ett barn?

– Först gör man det man kan själv, sedan ringer man polisen. Vi har policys om hot och våld som alla känner till.

Ansvarig kyrkoherde menar att kyrkan är en väldigt bra plats för just rehabilitering, exempelvis för människor som inte har haft ett jobb på många år och som är rädda för att inte klara av det.

– Då kan man arbetsträna hos oss, i en lugn och trygg miljö. Man passar tider, får uppgifter, bli uppmuntrad och vågar så småningom söka ett riktigt jobb. Det är ett sätt att stötta människor. Jag ser det på samma sätt när det gäller patienterna på Karsudden. De behöver komma in i ett sammanhang och kyrkan erbjuder ett sammanhang. Här får man vara tillsammans med människor.

Kyrkoherden upplever att samarbetet med Karsudden och patienterna har fungerat mycket bra.

– Det är svårare med människor som inte hör hemma någonstans. Här finns någon att vända sig till, de hör hemma någonstans om någonting skulle hända. Men det har inte hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!