Drakverkstaden lockade byggare i alla åldrar

Plastpåsar, blomsterpinnar, sytråd och ett par djärva skaparhänder. På onsdagskvällens Kulturfika hade arrangörerna bjudit in en grupp afghanska ungdomar till Multeum. De lärde med lekfull lätthet ut konsten att tillverka egna drakar.– Det här är roligt och jag hoppas att den kan flyga också, säger tioåriga Rwan Abdulhadi som just byggt sitt livs första drake.

Integrationssekreteraren Sermon Shaba och barn- och ungdomsbibliotekarien Anna Stråhle gillar evenemanget Kulturfika.

Integrationssekreteraren Sermon Shaba och barn- och ungdomsbibliotekarien Anna Stråhle gillar evenemanget Kulturfika.

Foto:

Övrigt2018-01-03 20:49

Kulturfika, som tidigare hette Språkcafé, startade i januari och har arrangerats en gång i månaden. Evenemanget som är ett samarbete mellan Multeum och den kommunala verksamheten Språkvän i Strängnäs har som syfte att matcha nyanlända med etablerade svenskar.

– Vi vill att de ska lära känna varandra och bygga sociala plattformar i vardagslivet och det här har varit ett jättebra sätt att jobba på, säger integrationssekreteraren Sermon Shaba.

Han ser gärna att fler ungdomar dyker upp på evenemanget Kulturfika och hoppas att kunna locka en och annan rastlös själ som inte har något bättre för sig.

– Jag hoppas att vi kan få hit en del ungdomar som annars hänger på Resecentrum, säger han.

Multeum har ställt upp med lokaler och barn- och ungdomsbibliotekarien Anna Stråhle tycker att kulturevenemangen har varit ett bra sätt att nå ut på.

– När Mälarblick var aktivt hade vi sagostunder där för barnen ett par timmar varje vecka. Det var roligt och det blev snabbt väldigt poppis. Vi kände att vi ville vara med på det här med Kulturfika, säger hon.

De tidigare träffarna i år har innehållit allt från högläsning till konstsamtal. På Kulturfika finns det inte någon åldersgräns – alla är välkomna för att prata, lyssna, umgås och fika över kultur- och språkgränser.

I det lilla utställningsrummet intill Multeums kafédel råder det ett koncentrerat pysslande. Runt långbordet är det fullsatt med drakbyggare i alla åldrar och många hjälps åt med att fästa vingarna runt blomsterpinnarnas ändar.

Åtta ungdomar, som kom till Sverige för två år sedan, bygger drakar och delar gärna med sig av sina färdigheter.

– De är fantastiska på hantverket och de kan verkligen bygga drakar, även med enkla material, berömmer Multeums kulturproducent Jannicke Fyhr.

Hon har tidigare jobbat med afghanska ungdomar i Vårby och är klart fascinerad av deras färdigheter.

Systrarna Aya och Rwan Abdulhadi är nästan klara med sin blåa drake. De har fått lite assistans av SFI-läraren Monika Wolfert-Rudberg och innan slutjusteringen ska till får de värdefull hjälp av den rutinerade drakbyggaren Zakir Hussain Ahmadi. Med snabba fingrar viker han in den överflödiga plasten kring trästommen och vips står systrarna med en flygfärdig farkost i händerna.

– Det här är vår första drake vi bygger och det var inte så svårt som vi först trodde. Nu hoppas jag att den kan flyga också, säger storasyster Rwan Abduldadi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!