Under onsdagen samlades representanter från olika myndigheter, organisationer och nätverk som på olika sätt arbetar med narkotikafrågan för att medverka på den nationella konferensen "Sverige mot narkotika".
På plats under invigningen på Elite stadshotellet i Eskilstuna var ingen mindre än drottning Silvia.
– Narkotika skapar misär och det är barn och unga som drabbas hårdast. De tappar sin tilltro till vuxna, sa drottningen i sitt tal och betonade vikten av förebyggande arbete.
– Den här konferensen är ett exempel på den samverkan som är så viktig. Tillsammans kan vi skydda unga från droger.
Drottningens tal hyllades av Sörmlands landshövding Liselott Hagberg som också medverkade på konferensen.
– Fantastiskt att hon är här. Drottningen ställer sig inte vid sidan utan engagerar sig för utsatta i samhället, sa landshövdingen som var den första att hälsa drottningen välkommen till Eskilstuna.
Konferensen pågår i två dagar och arrangeras av Eskilstuna kommun i samarbete med bland andra organisationen ECAD, European cities against drugs. Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) var mycket nöjd med att Eskilstuna fått äran att arrangera evenemanget.
– Det är bra för besöksnäringen men framför allt eftersom vi har en problematik med narkotika precis som i övriga landet.
Syftet med konferensen är att utbyta erfarenheter och diskutera narkotikaproblematiken för att utveckla samverkan i arbetet mot droger. Men också att öka kunskapen bland de som jobbar med frågan.
Under onsdagen fick deltagarna bland annat lyssna på den amerikanska professorn Bertha Madras från Harvard Medical School. Hon pratade om hur ökade utskrivningar av olika smärtstillande läkemedel, så kallade opioider, kan få stora konsekvenser. I USA har man sett att det bidrar till ett ökat missbruk av läkemedel men i förlängningen även tuyngre substanser som heroin. Madras höjde också ett varningens finger för medikaliseringen av vissa preparat, som marijuana för smärtstillande ändamål.
– Nästa steg är legalisering. Även om man har kontroller så finns det allt för starka krafter i samhället som vet att man kan tjäna pengar på människors missbruk, sa Bertha Madras.
Rikspolischefen Dan Eliasson och Therese Mattsson, generaldirektör för Tullverket, var också på plats för att prata om hur deras respektive myndighet arbetar mot narkotika. De målade upp stora utmaningar.
– Varje dag kommer det in upp emot 200 000 brev och paket till Sverige. Med 2000 anställda hinner vi inte kontrollera alla, konstaterade Therese Mattsson.
Ändå har Tullverket gjort betydligt fler beslag hittills i år jämfört med 2016, enligt Mattsson. Till exempel har tullpersonalen beslagtagit 36 kilo heroin i år, förra året fick de tag i tre kilo på hela året.
– Vi jobbar mer effektivt men vi skulle behöva göra ännu mer. Det är skrämmande att marknaden är så stor.