– Vi har cirka 1 100 öppna ärenden, säger Peter Göransson, kommissarie vid polisen och chef över utrednings- och lagföringsenheten i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Hans enhet har hand om "mängdbrott", vilket innebär brott som drabbar medborgarna i hög grad och där förundersökningen ofta hanteras av polisen. Mängdbrott omfattar stölder, våldsbrott som misshandel och olaga hot samt skadegörelse.
Ett ärende kan innehålla flera anmälningar. Ett ganska vanligt exempel är om polisen stoppar en bilist, som sedan kommer att misstänkas för olovlig körning, drograttfylla och narkotikabrott, vilket betyder tre anmälningar men bara ett ärende. Samtidigt har antalet anmälningar sjunkit under 2018. Till och med den sista november 2018 hade 3 500 brott anmälts i lokalpolisområdet, en minskning med cirka 500 jämfört med samma tid 2017. Antalet ärenden har också minskat, från 2 800 inkommande ärenden under 2017, till 2 200 i år.
– De största kategorierna är våld, tillgrepp, skadegörelse, narkotika och trafik, säger Peter Göransson.
Narkotikabrott och trafikbrott är sådana ärenden som polisen ofta tagit initiativ till själv, som när man ger sig ut och kontrollerar nykterhet i trafiken. Generellt sett är den typen av egna ärenden mer lättutredda än andra.
– Det är svårt att svara på vilka ärenden som tar längst tid, men otroligt många utredningar i dag beror på teknisk bevisning och tekniktömning av datorer och telefoner. Det kräver resurser både för att tanka ur det och för att granska och analysera det man tankat ut. Även i mindre utredningar är det ofta i telefon och dator bevisen finns. Det innebär både väntan och är tidsödande.
Det polisen behöver, säger Göransson, är inte bara mer personal, utan också att arbeta effektivt och hjälpas åt.
– Vi blev en myndighet 2015 och tanken är att i utredningsprocesserna samordna på olika nivåer, både lokalt och regionalt. Tittar man på exempelvis mängdbrott har vi stora problem med ligor som kommer utifrån och reser runt och begår brott och allt från underrättelseverksamheten och brottssamordningen till utredningsarbetet måste fungera effektivt.