Duger en slät kopp?

Förra året fikade vi i genomsnitt 268 timmar eller nästan 11 dagar. Det visar en konditorirapport från Arla som också konstaterar att fika är ett ursvenskt fenomen som inte ens går att översätta till andra språk. Men ordet betyder inte samma för alla.

Övrigt2013-11-22 09:23

Fikatrender

Intresset för bakning har ökat. Tack vare tv-program och tävlingar har konditorerna börjat få samma stjärnstatus som kockar.

I London har kaféer med en tydlig nationell inriktning ökat. Det finns japanska, saudiaarabiska och kinesiska konditorier. Av de svensk godsakerna är det kanelbullar, maränger med lakrits och wienerbröd som lockar mest.

Flera stora modehus i Europa, till exempel Armani och Gucci har kaféer i anslutning till sina boutiquer.

I Sverige har kaféerna blivit alltmer hemlika med blomkrukor, gardiner och böcker. Vissa blir så hemlika att man även använder dem som arbetsplats. I Stockholm finns dock kaféer som förbjuder skolungdomar att sitta och plugga.

Även mjölken kommer att få en allt viktigare roll inom kafékulturen. Man pratar ursprung och smaksättningar och utforskar möjligheter med mjölken precis som man tidigare gjort med kaffe och te.

Källa: Arla och egen spaning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om