Dunkerborna pustar ut efter vindkraftnej

I torsdags sa Flens kommunfullmäktige ett tydligt nej till en vindkraftspark i Ånhammar. Ett beslut som de boende i området är mycket lättade över.

Övrigt2017-03-01 06:12

Per Johansson och Carl-Åke Lindsten i föreningen Dunkers och Gryts väl kunde dra en lättnadens suck i torsdags. Föreningen har cirka 300 medlemmar och har gjort vad de kunnat för att försvara området mot vindkraftsetableringen.

‒Nu ska man inte överdriva sin egen betydelse men medlemmarna känner att politikerna har lyssnat på dem. Effekten hade blivit att man lagt en kall hand över hela bygden, det hade påverkat inflyttningen, skolan och fritidsboende som funderar på att bosätta sig här permanent hade inte gjort det, säger Per som främst vänder sig mot storskaligheten i vindkraftsplanerna.

‒Vi har inget emot vindkraft i en mindre skala eller emot andra sätt att jobba för förnybar el här.

‒Det är en lättnad även om det inte är över, säger Carl-Åke och syftar på att ärendet ligger hos Miljöprövningsdelegationen i Uppsala. Det är dit föreningen vänt sig för att lämna underlag som stärker deras sak, bland annat bilder på hur det skulle ha sett ut med vindkraftverk i landskapsvyn som de anlitat experter för att ta fram.

De har också besökt vindkraftverk i Småland.

‒Ljudvolymen var så hög att den överröstade höfläkten hos en lantbrukare som bodde nära ett vindkraftverk, ett pulserande ljud som stör mycket, säger Per.

Enligt de båda hade de kringliga vägarna runt Dunkern påverkats då de behövts rätas ut för tunga transporter, nya vägar in i skogen hade behövts anläggas och fågellivet hade störts, något Carl-Åke oroat sig mycket för.

‒Vi har kungsörn och havsörn här, fiskljusen och storlommen. För dem går det en trafikled över sjön och det hade blivit en risk för dem. Sen har det också varit blixtnedslag i kraftverk trots att de har åskledare så det finns en brandrisk också.

Länsstyrelsen har en bevarandeplan för Ånhammarsnäset,, i den pekar de ut området som ett av de viktigaste kärnområdena för biologisk mångfald i inre Sörmland.

‒Även ornitologerna och andra experter har varit kritiska, men deras rapporter är inte officiella ännu, säger Carl-Åke.

‒Föreningen bildades när hotet om vindkraften kom upp och den kommer finnas kvar. Vi har märkt att den behövs för att bevara området och på samma sätt som vi nu jobbat emot kan vi jobba för något annat, säger Per.

Politikerna ovilliga

Eolus AB vill bygga en vindkraftpark i Ånhammar med totalt 18 stycken 200 meter höga vindkraftverk varav sju av dem skulle ha placerats i Flens kommun och resterande i Gnesta kommun.

Båda kommunernas fullmäktigeförsamlingar har avstyrkt ansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!