Efter 100 år som skola – nu har Tunaforsskolan förvandlats till bostäder

Vill du bo i en gammal gymnastiksal? Möjligheten finns – i Eskilstuna. Efter 100 år som skola har Tunaforsskolan byggts om till hyreslägenheter.

Marina Puljar, kommunikatör på Kfast, berättar att man inrett en visningslägenhet för att potentiella hyresgäster ska få en bättre bild av hur det blir när lägenheten möblerats.

Marina Puljar, kommunikatör på Kfast, berättar att man inrett en visningslägenhet för att potentiella hyresgäster ska få en bättre bild av hur det blir när lägenheten möblerats.

Foto:

Övrigt2018-06-30 05:38

De har haft vissa förhållningsregler. Skolbyggnaderna fick inte ändras hur som helst. Och enligt planritningen skulle även skolgården bevaras.

Nu har Eskilstuna kommunfastigheter, Kfast, byggt om Tunaforsskolan till hyreslägenheter.

– Hela den här byggnaden var skolsalar och trapphus från början, säger Mikael Johansson som är projektledare på Kfast.

Han öppnar dörren till en av lägenheterna på bottenvåningen i huvudbyggnaden. Här har tolv lägenheter kunnat byggas. I den mindre skolbyggnaden finns nu åtta lägenheter.

I 100 år har byggnaderna används som skola. Men exakt hur gamla de är vet man inte.

– Byggåren är okända. Vi vet att det är 1800-tal men det finns inga ritningar kvar, inga bygglov. Det vi har är gamla bilder som finns i kommunens arkiv, säger Mikael Johansson.

Vad blev största utmaningen med att bygga om en gammal skolbyggnad till bostäder?

– Det är två stora utmaningar när man genomför den här typen av ombyggnation. Den första utmaningen är att kunna göra en layout där man optimerar ytorna så att man får ut så många bostäder som möjligt och där man inte kan röra de bärande, tjocka tegelväggarna som är skolsalen från början.

– Den andra utmaningen är att ta upp alla snedheter. Bjälklagren säckar lite efter hundra år men när vi flyttar in i en lägenhet så ska det vara släta golv, det ska vara fall i badrummet och det ska vara ljudisolering mellan olika lägenheter.

Har ni hittat något spännande i de gamla skolbyggnaderna? Kanske några gömda fusklappar?

– Det vi hittar är mest byggnadstekniskt, hur man fick ihop det här för 100 år sedan. Och det har stått i hundra år utan någon större påverkan.

Det ekar i den tomma lägenheten.

– Takhöjden är enorm, konstaterar Lars-Erik Mauritz, marknadsassistent på Kfast.

Takhöjden i lägenheterna i de båda skolhusen varierar mellan 2,8 meter och 3,4 meter.

– Då har vi ändå sänkt den 30 centimeter för att få plats att kunna förstärka med stålbalkar. Det finns en stålkonstruktion, med stålbalkar i två riktningar, som bär upp bjälklagren. För att få plats så har det kostat 30-40 centimeter i takhöjd, säger Mikael Johansson och fortsätter:

– Man har gjort hål i fasaden och sedan trätt in stålbalkarna i huset.

Han tittar ut över den 100 kvadratmeter stora fyrarummaren som ännu inte har någon hyresgäst.

– Arkitekten har lyckats med att få ihop köksinredning, golv, socklar och dörrar så att det gamla möter det nya på ett sätt så att det hänger ihop. Det finns liksom harmoni, säger han.

Förutom takhöjden är det de stora fönstren som utmärker lägenheten. Mikael Johansson berättar att man bevarat de gamla fönstren men behövt göra en nästan osynlig förändring.

– De gamla fönstren sitter kvar men vi har kompletterat med en ny dubbelruta på insidan. Vi har energivärden som på ett nybyggt hus när det gäller fönstren, trots att vi har kvar det gamla utseendet. På utsidan så är det de gamla fönstren som sitter kvar. Med varsamhet går det att bevara men ändå få till alla konstruktionskrav som ställs, säger Mikael Johansson.

Hade varit billigare att riva allt och bygga nytt?

– Ser man bara till själva renoveringen så är det billigare att bygga nytt. Men kostnaden för rivningen skulle vara en belastning. Dessutom får vi inte riva huset så det var inget alternativ.

Ni har inte ångrat er? Jag tänker att man varit tvungen att bygga exempelvis en skola av baracker vid S:t Eskil.

– Den tanken har vi gått igenom innan vi tog det här beslutet. Anledningen till att man har flyttat ur den här skolan och inte använder den som grundskola är för att det inte finns några grupprum och heller inga arbetsrum för lärare. Man behöver ha en skola som är betydligt mer yteffektiv, det är för många kvadratmeter "döytor" i en sånhär byggnad för att det ska vara en effektiv skola. Det är betydligt mer rationellt att ha nyproducerade skollokaler än att använda den här.

Trots att det varit ett stort projekt att bygga om de gamla skolbyggnaderna till bostäder hade det varit ett ännu större projekt att göra om dem till en skola som klarar dagens krav, berättar Mikael Johansson.

– Skulle man fräscha upp de här byggnaderna till en fullt fungerande skola med korrekt fungerande ventilation som är lämplig för 30 elever i varje klassrum... Då är det jättestora kostnader.

Vi lämnar fyrarummaren på bottenvåningen i huvudbyggnaden. På vägen ut stannar vi till vid marmortrappan som bevarats. Mikael Johansson pekar:

– Kika på trappen så ser du hur den är sliten. För att man ska kunna slita ner marmor med små fötter...

– ... ja det är många barn som har sprungit i de där trapporna för att kunna nöta så pass mycket, fyller Lars-Erik Mauritz i.

I marmortrappan syns två tydliga nedslitna spår. En gång till höger i trappen och en till vänster.

I den andra gamla skolbyggnaden har Kfast inrett en visningslägenhet. På onsdag kväll hålls en öppen visning.

– Här var det en gymnastiksal förut, säger Mikael Johansson.

Av gymnastiksalen syns inte ett spår. I stället har lägenheten inretts för att visa hur ett hem i en gammal gymnastiksal skulle kunna se ut.

– Det här är lägenheter som man nästan ska få en känsla av. En planritning säger inte så mycket utan lägenheten behöver upplevas. Därför har vi gjort lite som arkitekten, att försöka få ihop det gamla och det nya. Och spegla husets karaktär i inredningen, säger Marina Puljar, kommunikatör på Kfast.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGS29tbXVuZmFzdGlnaGV0ZXIlMkZwb3N0cyUyRjE0MDM3NTA5NDMwODg2ODQmd2lkdGg9MTAwJSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iNzY0IiBzdHlsZT0iYm9yZGVyOm5vbmU7b3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiIGFsbG93PSJlbmNyeXB0ZWQtbWVkaWEiPjwvaWZyYW1lPg=="]

Kring de båda skolbyggnaderna har Kfast även byggt nya lägenhetshus. Totalt handlar det om nio byggnader och 142 lägenheter med en totalkostnad på 235 miljoner kronor inklusive moms. Tre byggnader har sålts och blivit bostadsrätter.

Hur ser det ut med lediga hyreslägenheter?

– Just nu har vi fyra lägenheter vakanta, av 118. I de nybyggda husen är samtliga lägenheter uthyrda. Här i de båda skolbyggnaderna finns fyra lediga lägenheter, säger Lars-Erik Mauritz.

Hyrorna är förhandlade och ligger på 1 799 kronor per kvadratmeter i snitt för lägenheterna i de båda skolbyggnaderna. I de nybyggda husen är snittet 1 690 kronor per kvadratmeter.

Det var en skola i 100 år, hur länge kommer det vara bostäder här?

– Den här håller i 100 år till, säger Lars-Erik Mauritz.

– Det byggs inte så här bra hus längre. Och nu är rör, ventilation, el nytt och håller samma standard som en nyproduktion. Så det håller i 100 år, säger Mikael Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!