Efter bränderna – nattvandringar på gång i Kjula: "Folk är oroliga"

Den senaste tidens oroligheter med bränder och skadegörelse i Kjula gör att många ortsbor reagerar. På sociala medier har missnöjet vuxit och röster om grannsamverkan har höjts. – Förhoppningen är att snart dra igång en nattvandringsutbildning för intresserade, säger Kjulabon Peter Harich.

Foto:

Övrigt2019-02-26 18:45

Bilar, ett ödehus och en soffa inne i skolan har brunnit inom loppet av en vecka i det lilla samhället strax utanför Eskilstuna.

Något som skapat oro och irritation hos boende. I en lokal Facebook-grupp har Kjulabor anmält intresse om att starta nattvandringar för att skapa trygghet i byn.

En av dem är Peter Harich från Eskilstuna som bott i Kjula de senaste 12 åren.

– Det har nästan alltid varit lugnt i Kjula och en stor anledning till att man flyttade dit. Personligen är jag inte jätteorolig över utvecklingen, det går upp och ner i vågor. Men på något sätt känns det ändå som att folk är oroliga, man diskuterar med grannar och på sociala medier, säger han.

Ett resultat av sociala medier över huvud taget är att det blir enklare för rädsla att byggas på när många skriver, menar han.

– Då kände jag, för att snabbt kunna komma åt oron skulle vi kunna starta någon form av grannsamverkan där man går ut, vandrar och pratar tillsammans för att lugna ner stämningen lite. Förhoppningen är att snart dra igång en nattvandringsutbildning för intresserade.

Peter Harich menar att syftet inte på något sätt är att bilda någon arg mobb som springer runt och jagar förövare.

– Det handlar om vuxna människor som håller ögonen öppna. Kjula är ett fantastiskt samhälle där det anordnas olika lokala aktiviteter som gemensamt firande vid valborg och midsommar och att göra isar på idrottsplaner, säger han.

Marita Gill har bott i samhället ända sedan barnsben. Hon menar att nattvandringar kan vara ett bra sätt att på egen hand ta tillbaka lugnet.

– Det börjar ju bli konstigt och obehagligt. Jag tycker det mest känns otäckt med skolan när det brann. Där i området skulle jag kunna tänka mig att hjälpa till och gå omkring, säger hon.

Hon delar bilden av att grannarna håller koll och hjälper varandra.

– Vi informerar om vi åker bort så att någon kommer och tittar till huset, säger Marita Gill.

Representanter från polisen, räddningstjänsten, kommunens egen säkerhetsgrupp och stadsbyggnad hade under måndagen en sittning där de bland annat diskuterade Kjula.

– Vi brukar ha möten varje vecka, men vi la fram en plan för att fortsätta arbeta tillsammans. Vi på polisen kommer att ha fortsätt tillsyn i Kjula framöver, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Vad betyder "fortsatt tillsyn" konkret?

– Jag säger inte exakt hur vi jobbar. Vi vet inte vem som läser tidningen, säger han.

Thomas Bergqvist uppmanar nu ortsborna att ta kontakt med kommunledningskontoret, där kan de få hjälp med hur man startar upp nattvandringar.

– Jag har full förståelse för att folk känner en otrygghet. Bränder är svårkontrollerade och kan skapa sådan stämning. Därför välkomnar jag att Kjulaborna vill skapa nattvandringar. Både kommunen och polisen arbetar med utbildning och information kring hur det fungerar, säger kommunpolisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!