Mälardalens högskolas nya lokaler håller som bäst på att byggas i hörnet av Hamngatan och Drottninggatan i centrala Eskilstuna där Sporthallen och Vattenpalatset tidigare låg. Det nya campusområdet skulle egentligen vara färdigt till hösten 2019. Men på grund av att en planerad borrning för bergvärme stoppades strax efter byggstart, har arbetet försenats med omkring ett halvår. Som det ser ut nu kommer den nya högskolan välkomna studenterna först under våren 2020.
– Vi har fått löfte om att ta över huset den 20 december 2019. Därefter ska inredning och utrustning installeras så att verksamheten kan flytta in successivt under våren 2020, säger Anna Gulyas, projektchef för campus Eskilstuna vid Mälardalens högskola.
Enligt Anna Gulyas är tanken att flytten ska bli så smidig som möjlig för alla inblandade och att den inte ska påverka vare sig studenter eller personal.
– De ska kunna sköta jobb och studier som vanligt. Flytten kommer att anpassas efter scheman och tentor och ske etappvis, säger hon.
Innan bygget av det nya campuset startade, fanns det avtalat att Mälardalens högskola skulle få vara kvar i nuvarande lokaler ifall förseningar skulle uppstå. Nu har emellertid personal som i dag tjänstgör i MDH:s lokaler i kvarteret Verktyget på Smedjegatan 37 nära Centralstationen i Eskilstuna, informerats om att det kan bli aktuellt att flytta ut till tillfälliga baracker innan de kan flytta vidare till nybygget på Hamngatan.
– Det är ingenting beslutat men det är klart att vi måste titta på och diskutera olika möjligheter om nuvarande lokaler måste användas till annat, säger Ann Cederberg, förvaltningschef vid Mälardalens högskola.
Klart är att Eskilstuna kommuns fjärde kommunala gymnasium ska ta över lokalerna i Verktyget efter högskolan.
– Vi har en bra dialog med både högskolan och hyresvärden Akelius och tror vi ska klara att få färdigt gymnasieskolan i tid, trots förseningarna, säger John Källström, lokalstrateg vid Kommunfastighet i Eskilstuna.
Även om det inte finns något beslut taget kring en möjlig baracklösning och en flytt i flera steg, känner berörd högskolepersonal oro över hur verksamheten ska fortlöpa. Sedan tidigare finns ett uttalat missnöje hos flera medarbetare kring hur arbetsplatserna i den nya högskolebyggnaden ska utformas.
Det är de så kallade aktivitetsbaserade arbetsplatserna, det vill säga att det inte ska finnas några fasta arbetsplatser eller kontor för högskolans personal i det nya huset, som väckt protester.
– Personalen känner sig överkörd, säger Eduardo Medina, huvudskyddsombud vid Mälardalens högskola.
– I vanliga fall brukar vi samverka och komma överens med arbetsgivaren i arbetsmiljöfrågor men i detta fall har ledningen vare sig lyssnat på personal eller fackförbund trots att vi gjort en riskanalys som visat på stora problem.
Personalen känner sig överkörd
Eduardo Medina, huvudskyddsombud MDH
Eduardo Medina befarar allvarliga arbetsmiljöproblem och jämför situationen med Malmö universitets nybyggda aktivitetsbaserade lokaler som nu ska byggas om eftersom anställda sökt sig bort eller valt att jobba hemifrån till följd av avsaknad av egna platser.
– Det blir inte attraktivt för forskare och riskerar att utarma den vetenskapliga kvaliteten på MDH. Vetenskapliga studier visar att detta arbetssätt inte är kompatibelt med den verksamhet som bedrivs vid högskolor och universitet. Vi arbetar med många olika uppgifter samtidigt, som forskning och undervisning, och behöver ha böcker och olika arbetsmaterial framme, säger han.
Trots klagomålen står beslutet om icke fasta arbetsplatser fast hos högskoleledningen.
– Vi bygger en modern arbetsplats som passar det arbetssätt som framtiden kräver. Vi har lyssnat på personal och fack och bland annat planerat för fler små rum jämfört med ursprungsplanen. Rummen kan personalen boka om de behöver dem under mer än en dag. Dessutom ska lokalerna bli så flexibla att de ska kunna ändras vid behov, säger förvaltningschef Ann Cederberg.