Efter köttbomberna – nu gör Ismails "hemliga" meny succé: "Jag fick veganerna på mig"

Ismail Mattis restaurang andas kött. Hans grej är att slå rekord med gigantiska hamburgare med uppemot 12 kilo kött!– Men jag fick veganerna på mig, de reagerade. Så nu har vi också en veganmeny för dem som inte äter kött.

Att göra den största hamburgaren har blivit en fix idé för krögare. Här en rekordburgare från Wild westerns burgers.

Att göra den största hamburgaren har blivit en fix idé för krögare. Här en rekordburgare från Wild westerns burgers.

Foto: Privat

Övrigt2018-04-26 11:45

En burgare på 200 gram kan kännas mastig men här finns ett kök som inte drar sig för att mångdubbla vikten. Och tillhör man ett större sällskap kan det vara en rolig grej att dela på en jätteburgare från Wild western burgers.

Förra året skred kockarna till verket och gjorde en hamburgare med tolv kilo kött och utöver det tre kilo bacon – "för att grabbarna ville ha en", förklarade restaurangchefen Ismail Matti. Meningen var att man skulle plocka varsin hamburgare från den höga stapeln.

Inredningen på restaurangen utefter gågatan i Eskilstuna går i Texasinspirerad stil. Ett kranium från ett hornförsett djur blickar ner på gästerna och köket har skärmats av från bardisken med fängelsegaller. Kockarna fixar käket i randiga fångdräkter. Allt andas tung westernstil – och kött.

Okej, tänkte jag, jag ska göra ett försök att gå dem till mötes.

Men sanningen är en annan. Halvt om halvt dolt för omvärlden är det här också ett vattenhål för veganer, även om Ismail är obekväm med att lyfta fram det. Han är rädd för att förlora "köttisarna" – för det är ju köttet som är själva grunden med burgeriet.

– Men veganerna hade blivit så många här i stan och de började gnälla på att vi sålde kött. Okej, tänkte jag, jag ska göra ett försök att gå dem till mötes.

Han anlitade en tjej med veganska kunskaper. Hon gick igenom menyn och kontrollerade så inget från djurriket slank igenom i den nya. Majonnäs var första steget som togs 2016. Han tog även in nya varor och gjorde såser som testades.

– Jag ordnade också en vegankväll med 20 personer som fick prova och säga vad som skulle funka.

Mina märken är svåra att hitta i affärerna.

I menyn finns inga färdiggjorda grönsaksbiffar från närmaste butik.

– Nej, de här ingredienserna ska inte veganerna ha hemma för då är det ju ingen vits med att komma hit. Mina märken är svåra att hitta i affärerna.

Storsäljaren "The gunfighter" finns numera både för köttisar och veganer. Ja, nästan hela menyn har alternativ för dem som är tveksamma till att klämma i sig delar från djurriket. "Pony Express" i ny tappning består till exempel av vegansk halloumi, guacamole, salsa och alfa-groddar.

Ryktet har spritt sig om restaurangen med dubbla menyer bland Sörmlands veganer men Ismail är tveksam till att marknadsföra konceptet.

– Jag driver ju en köttrestaurang, folk får kanske för sig att jag inte har så mycket kött då! Om ryktet blir att det finns veganmat här så kan det bli problem.

Grejen med alltihop, berättar Ismail, är att han vill att alla i ett sällskap ska kunna äta hos honom. Och äta gott. Han vill inte utestänga någon.

– Man undrar ju vart ett sällskap med många olika önskemål ska ta vägen annars.

Jag vill öppna dörren för andra som tänker och tycker annorlunda.

Men fortfarande smyger alltså Ismail med det faktumet att hans köttrestaurang är långt mer utvecklad än vad fasaden anger.

Skulle du våga lägga ut ett salladsblad i fönstret nu då? Efter att vi varit här?

– Nej. Jag är köttinriktad. Men jag vill öppna dörren för andra som tänker och tycker annorlunda.

– I mitten av sommaren tänker jag dubbla vår rekordburgare och göra i ordning den utomhus.

Det lär bli en jätteburgare med mycket kött i, lovar han.

Ismail Matti

Ålder: 30.

Gör: Driver Wild westerns burgers på Kungsgatan i Eskilstuna tillsammans med brorsan Marwan.

Familj: Gifter sig nu på lördag, 28 april, i Södertälje med fästmön Sabrina.

Favoriträtt: "The gunfighter" (hamburgare, finns med både kött och vegansk halloumi).

Gör Ismail om 10 år: "Jag har utvecklat den här restaurangen och har öppnat en till i Stockholm."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!