Efter kritiken – ny satsning mot stress inom hemtjänsten

Undersköterskorna ska få mer tid att göra det de är utbildade för och möjlighet att specialisera sig. Det är målet med Eskilstuna kommuns nya arbetsdelning inom hemtjänsten.– Det är en väg vi behöver gå, säger Johan Lindström, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Foto:

Övrigt2019-03-12 09:13

En upprörd anhörig uppmärksammade i onsdags i varsin insändare till Eskilstuna-Kuriren att stressnivån är för hög inom hemtjänsten i Eskilstuna. Det i sin tur leder till att personalen, enligt skribenterna, går på knäna och inte hinner utföra ett kvalitativt eller värdigt arbete. Det är varningssignaler som inte har gått ledningen förbi, menar Johan Lindström.

– Det går inte att säga att det inte ligger någonting i det, det är befogat. Det är en bild vi ofta får från undersköterskorna och vi är medvetna om att det framför allt inom hemtjänsten gått ett steg för långt när det gäller att uppnå effektivitet och detaljstyra, säger Johan Lindström.

Ett problem som Johan Lindström ser är att undersköterskor, på grund av tidsbrist och detaljstyrning, inte har tid eller möjlighet att göra egna bedömningar. Nu agerar vård- och omsorgsförvaltningen genom att införa arbetsdelning inom hemtjänsten. Arbetsdelningen innebär att de rena serviceinsatserna hos brukarna, så som att städa, tvätta och handla mat, frikopplas från vårdinsatserna.

– Grunden i det här är kompetensförsörjningsfrågan, vi står inför en stor brist på undersköterskor, och att behovet av specialkunskap ökar i takt med att det blir mer avancerad vård i hemmet.

Målet är att arbetsdelningen ska ge mer tid åt undersköterskorna att utföra det arbete de är utbildade att göra och att servicedelen ska kunna utföras av personal som inte nödvändigtvis har vårdutbildning.

– Det kommer även möjliggöra för undersköterskor att specialisera sig så att vi kan möta det ökade behovet av mer vård i hemmet. Det här är en väg vi måste gå, det är en omställning för att stärka förmågan att bedriva vård och omsorg.

Arbetet med att förbereda inför arbetsdelningen har pågått under en längre tid och satsningen är planerad att sjösättas den första april. Det finns ett rekryteringsbehov inom hemtjänsten, någon nyrekrytering är dock inte aktuell i nuläget. Arbetsdelningen kommer istället ske med befintlig personal. Tanken är att arbetet med serviceinsatserna ska bli mycket mer effektivt när det frikopplas från vårdinsatserna.

– Vi kommer att kunna planera mer effektivt och städa större områden åt gången. Det är som en ny resurs som kommer att skapa mer luft åt den andra delen. Det innebär större tid till omvårdnad och egen bedömning.

Hemtjänsten är först ut med att införa arbetsdelningen, sedan är tanken att det även ska införas på kommunens äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!