Efterlyser återgång till gammalt framgångrecept

Owe Lott har varit mitt i Flens industris stora tid men också bevittnat utarmningen. Han vill se en återgång för att skapa en ny framgångstid.

Owe Lott, en man med mångårig erfarenhet från industrivärlden som efterlyser en nysatsning på industriråd i Flen.

Owe Lott, en man med mångårig erfarenhet från industrivärlden som efterlyser en nysatsning på industriråd i Flen.

Foto:

Övrigt2017-02-10 17:52

Owe Lott har lämnat det yrkesverksamma livet en bra bit bakom sig och fyller dagarna bland annat med att föreläsa om industrin som var.

‒1659 började man med järnframställning och malmbrytning i Hälleforsnäs och vi hade kanontillverkning till försvaret. Man körde kanonerna med oxar och släp till Torshälla innan de skeppades ut på pråmar för vidare transport till Stockholm. Det är en del som vill att jag ska prata om dagens näringslivssituation också, från slutet av 70-talet tills nu har det försvunnit 3 800 arbetstillfällen och jag har följt det här sedan det började krångla.

I slutet av 60-talet arbetade han på järnförädlingen när Bruket upplevde sin storhetstid med över 1 000 anställda. Han blev tidigt ansvarig för att samla in statistik kring sysselsättning och företagsutveckling, något han fortsatt göra långt senare i livet. Han har också varit aktiv i Saco.

‒Jag har ägnat mig åt det sedan 28 års ålder, jag kom in på förhandlingsverksamhet och tog fram statistikmaterial till vad man kallade för industriföreningen och det fanns också en företagarförening. Det var ledande folk på orten, tunga aktörer som direktörer, ägare och så vidare. Det var en fantastisk verksamhet vi hade i Flens kommun.

Men trots att han inte längre bär en anställning bär han ett stort intresse för hur det går för kommunen och dess arbetsmarknad och vädrar gärna sina tankar direkt till företagen och politikerna.

Han vill att kommunen tillsammans med de större företagen utvecklar ett renodlat industriråd igen.

‒Ur sysselsättningssynpunkt är det att få i gång en industrigrupp som är nyckeln för att lyfta upp den här kommunen igen. Gruppen skulle bestå av kommunalrådet, näringslivschefen, en expert från Svenskt näringsliv samt en ledande person från varje av våra privata företag med över 30 anställda.

Företagarföreningen Forum Flen finns i dag – räcker inte det?

‒Den ersätter inte industriföreningen, den är ett forum där de som är med ska dra nytta av varandra men de kan inte sätta policys och är ingen avtalsskrivande part. En industrigrupp skulle arbeta fram strategier och policys som är något av värde och ha med dem som kan industrins språk. Det finns inte ett enda nätverk för att utveckla industrisituationen här i Flen, inte ens Rotary som tidigare varit en kontaktskapande grupp där folk från ledande industrier och exempelvis köpmännen kunde mötas.

Mikael Larsson är näringslivschef i Flens kommun och menar att Owe Lotts efterfrågade satsningar finns, men i en annan skrud än tidigare.

‒När det gäller ett rent industriråd finns det delvis redan där vi har Västra Sörmlands industriförening. Sedan är Forum Flen inblandade och i samverkan inom KFV (Katrineholm, Flen, Vingåker reds. anm.). Så att starta ett helt nytt råd känns kanske lite tokigt, säger Mikael Larsson och berättar även om att det pågår en kompetensinventering och att det har startats flera utbildningar tillsammans med Arbetsförmedlingen i syfte att stärka upp kompetensen inom industriyrken.

Lott får medhåll av Larsson om att Forum Flen inte är en aktör med mandat att teckna avtal.

‒Det finns tankar på att det ska komma fram ett näringsråd efter den nya strategin där man kan följa upp förslag och indikatorer. Men det är inte specifikt enbart för industrin, säger Mikael Larsson.

Ett näringslivsråd var en av diskussionspunkterna när Larsson höll dialogmöten med företagsaktörer tidigare i år. Tanken är att ett råd ska verka som en plattform för samverkan mellan kommun och företag kring näringslivsfrågor.

Dessutom ska rådet vara en remissinstans för dessa frågor samt kristallisera vad kommunen vill genomföra och även hjälpa till i det övergripande informationsspridandet.

‒Sörmland är ett industrilän och Flen har en tradition av verkstadsindustri, företag som Volvo och Malmköpings mekaniska verkstad har fungerat bra. Men det är inte den klassiska industrin som fanns förut, de är på en tuffare marknad men de som finns kvar har anpassat sig bra och överlever där Momento är ett typexempel på det, säger Mikael Larsson.

Svunnen storhetstid

Sedan Owe Lott började sammanställa statstik på sent 60-tal har 3 800 jobb försvunnit från Flens kommun. I november 1968 fanns det 17 företag med över 35 anställda, här följer ett axplock.

Järnförädling AB (Bruket), 1062 anställda.

HSBs Industrier/AB Borohus, 317.

Flens konfektions AB, 266.

AB Elmo, 209.

Mellösaverken, 66.

Svenska Telemekanik, 63.

Tjeders Industri AB, 61.

Bettna Cementvarufabrik, 35.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!