Ekologiskt ett självklart val för Magdakullan

Magdakullans säteri har producerat ekologiskt kött i flera decennier och för gårdsägaren Christer Nordqvist är den naturliga odlingen självklar.‒Samvetet för mig är vad jag själv ger ut för gifter i marken.

Eskilstuna-Kuriren 4 mars.

Eskilstuna-Kuriren 4 mars.

Foto:

Övrigt2017-03-06 04:32

Sista biten in mot gården är spårig och isig men solen lyser med full kraft mot den nästan hundra meter långa ladugården. Här på Magda gård i västra Näshulta infinner sig snabbt ett lugn.

Ut ur en traktor stiger Christer Nordqvist som möter upp oss. Han är ansvarig för driften av gården och har arbetat här sedan 2011, men på Magdakullans säteri har ekologisk odling och djurhållning funnits sedan mitten av 1970-talet.

I hagarna betar rödkullor och just under denna period är kalvuppfödningen i full gång och sammantaget på hela gården finns det som mest 150 rödkullor åt gången.

När djuren sedan slaktats säljs köttet lokalt, bland annat till stadshotellet i Eskilstuna och till ett par förskolor i trakterna. Det ekologiska köttet säljs även i Magdakullans gårdsbutik.

Och för Christer Nordqvist är den naturliga odlingen viktig.

‒Framförallt är det ju på grund av antibiotikan och att djuren blir så sönderavlade i konventionellt jordbruk. I ekologiskt jordbruk får vi inte ge dem medicin utan intyg och det är den största orsaken för mig till att vara ekologisk. Samvetet för mig är vad jag själv ger ut för gifter i marken och hur jag sköter om mina djur.

På Magdakullans säteri vill man ge djuren en naturlig miljö, så att de är lyckliga. För Christer Nordqvist innebär det lagom stora grupper och en stressfri miljö.

Men köttbonden menar att han inte på något sätt är nitisk kring ekologisk mat. Han äter hellre närproducerad mat som är konventionellt odlad än ekologiskt från exempelvis Australien. Och för att vara köttbonde sticker han onekligen ut med sina åsikter.

‒Här på gården slaktar vi 40 djur om året, det ger åtta ton kött per år och det räcker bara till alla personer i Näshulta. Jag propagerar för att man ska äta mindre kött. Vi äter för mycket kött och därför tvingar vi fram den onaturliga uppfödningen av djuren.

Att driva ett ekologiskt jordbruk är heller inte gratis. Bara certifikatet för KRAV-stämpeln kostar 12 000 kronor årligen och för att dra in extrapengar har det småskaliga lantbruket flera sidoverksamheter i form av café, restaurang och en gårdsbutik.

‒Vi behöver det för att överleva. Skulle vi bara ha kossorna och slakten skulle det knappt ge en halv miljon i intäkter per år.

Men trots den tuffa marknaden känner Christer Nordqvist starkt stöd från länet och framförallt lyfter han fram projektet Stolt mat i Sörmland.

‒De gör ett gott jobb med att marknadsföra jordbruket i Sörmland och har ordnat flera konferenser där de knutit ihop alla lantbrukare så att man kunnat prata tillsammans.

Rödkulla

Rödkullan kännetecknas av en liten hårig kulle på hjässan och arten har inga horn.

Rödkullan erkändes officiellt som ras år 1912. Under delar av 1930-talet fanns det omkring 30 000 rödkullor i Sverige.

I slutet av 1970-talet hade antalet rödkullor minskat katastrofalt och rasen var utdöende i Sverige. En räddningsaktion gjordes då för att rädda arten och i dag finns det ungefär 2000 rödkullor i landet.

Rödkulledjuren är mycket goda betesdjur. De visar stor köldhärdighet och kan med fördel vistas ute även under den kalla delen av året om miljöförhållandena i övrigt medger detta.

Källa:Rödkullan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!