Ekoturista i svenskt landskap

Spåra varg, övernatta i ett trädslott i skogen eller testa lyxcamping i Stockholms skärgård – numera finns ett stort utbud av ekovänliga upplevelser i Sverige.

Foto:

Övrigt2015-03-12 20:00

– På vår senaste tur spårade vi tre vargar och såg ett lodjur, fem älgar, tio rådjur och två skogsharar. Det var kul, säger Marcus Eldh, en av pionjärerna inom ekoturism i Sverige.

För över tio år sedan startade han Wild Sweden och började leda safariturer i skogarna i Skinnskatteberg. Företaget har växt för varje år och i dag erbjuds allt från kvällsturer med älgspaning till en åttadagarsresa där deltagarna får se en rad olika vilda djur och träffa viltexperter och jägare.

– Förra året ökade våra populäraste turer med hundra procent, säger Marcus Eldh. Men det är bara utländska turister som står för ökningen. Det är de som är beredda att betala lite mer och stanna lite längre.

– Det känns kul att visa att naturturism fungerar kommersiellt och att kunna bidra till den svenska exporten.

Naturturism är en form av ekoturism, vilket är en av de snabbast växande delarna av den globala turismen enligt Ekoturismföreningen. Medlemmarna arbetar för en turism som bevarar och tar ansvar för ömtålig natur och kultur, både i Sverige och utomlands. De vill också lyfta fram exempel på hur turismen kan ha en positiv inverkan på djur och natur. Till exempel att turismen har gjort att Afrikas bergsgorillor har ökat i antal, valar har blivit mer värda levande än döda och att svenska samer kan använda ekoturism för att värna om unika kulturvärden.

Ett annat exempel på framgångsrik ekoturism är norrskensturismen, som har fått tusentals utländska besökare att upptäcka Abisko. Men enligt Per Jiborn kan vi svenskar bli bättre på att turista med hänsyn till miljön. Han är märkningsansvarig för Naturens bästa, Ekoturismföreningens kvalitetsmärke för ekoturism i Sverige.

– För tio år sedan var ekoturism nytt och hett. Då pratade alla om klimatkompensering och hemester (semester nära hemort), men det gör man knappt i dag. Men vi har en kärntrupp som använder Naturens bästa medvetet och regelbundet när de reser. Dessutom märker vi att intresset för guldkantade naturupplevelser ökar. Det är fler som upptäcker att det finns mycket kul att göra i naturen utan att man behöver ha med sig tält och stormkök.

Annika Goldhammer/TT

Tumlarsafari i Kullaberg

Kullabergsguiderna, som tidigare i år fick Grand Travel Awards Ekoturismpris, erbjuder grottvandringar, bergklättring och tumlarsafari i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne. Tumlarvalen är vår minsta tandval och ett av Sveriges mest hotade däggdjur, men under sommarhalvåret finns god chans att få se den här.  

På Kullaberg finns också fina vandringsleder, Kullens fyr och naturrum Kullaberg, där besökarna kan lära sig mer om djur och natur.

kullabergsguiderna.se

Kolarbyn Eco-lodge i Bergslagen

Djurälskare behöver inte resa till Afrika för att åka på safari. Det finns en rad olika safariturer här hemma att välja mellan. Vill du se bäver, björn, älg eller varg är Bergslagen ett av landets bästa resmål.

Maj till september är högsäsong. Någon djurgaranti lämnas inte, men under de tio år som Wild Sweden har arrangerat älgsafari har deltagarna fått se älg varje gång.

Företaget har utsetts till årets ekoturismarrangör och är även certifierad med Naturens bästa. För den som vill delta i en flerdagarstur erbjuds boende i Kolarbyn Ecolodge, Sveriges mest primitiva hotell.

www.wildsweden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om