– Jag har alltid gillat att vara med och påverka, säger 16-åriga Elsa Lundblad som gjort sin röst hörd på såväl Strängnäs Montessori som Asken, och numera även i kåren på Europaskolan.
Klasskompisen Charlotte Noreen har ungefär samma bakgrund, och numera ingår de båda i Strängnäs kommuns ungdomsråd. I mitten av november åkte de till betydligt varmare breddgrader för att arbeta med kommunens relativt nystartade projekt om elevinflytande i Dar es Salaam.
Duons syfte med resan var att dels vara behjälpliga i de nystartade elevråden på tre skolor, dels få idéer om hur elevråd i Strängnäs kommun kan utvecklas.
– Elever från deras skolor var här i Strängnäs i maj. Det märktes att de tagit till sig av information och tips de fick då. Något som de har infört som vi inte har hos oss, är en timekeeper på mötena. Det är en person som håller koll på tiden, så att ordet fördelas jämnt och att alla får uttala sig. Det är en jättebra utveckling, utifrån att de är betydligt fler i sina elevråd. Om ett sådant problem skulle uppstå här hos oss är det något vi också skulle kunna införa, funderar Charlotte Noreen.
Många elever på de tre tanzaniska skolorna vill engagera sig, slår duon fast. En annan slutsats är att beslutsvägarna där är kortare än här, vilket de ser som något positivt. Stort intryck gjorde också insikterna om hur olika förutsättningar elever i Sverige och Tanzania har.
– De har exempelvis ett korruptionsråd inom sitt elevråd. Korruption är ett stort problem i hela landet, även i skolan där det går att köpa betyg, berättar Charlotte Noreen.
– Alla barn går heller inte i skola. Uniformer och böcker kostar, och det är något som inte alla har råd med, säger Elsa Lundblad.