Elever på Öknaskolan skrek nazistiska slagord på fest – skolan polisanmäler

Elever på Öknaskolan, strax utanför Nyköping, gjorde nazisthälsningar och vrålade slagord på en fest i Runtuna bygdegård på onsdagskvällen. – Vi är i chock, säger rektor Martina Granquist efter att just ha sett en film från tillställningen.

Foto:

Övrigt2018-12-13 19:09

Det var efter den ordinarie julmiddagen i skolans sporthall som många av skolans elever åkte till bygdegården i Runtuna och fortsatte festen. På ett skakigt filmklipp syns hur en grupp finklädda tjejer "sjunger", höjer sina armar i nazisthälsning och samstämmigt skriker "Sieg heil".

Rektor Martina Granquist tog del av filmen på torsdagsförmiddagen och agerade omedelbart.

– Vi har identifierat eleverna på filmen med namn och personnummer och gjort en polisanmälan. Det rubriceras som hets mot folkgrupp. Polisen ser mycket allvarligt på det, vilket vi är tacksamma för.

Det var en av eleverna i trean som organiserat en egen fest efter den traditionella julmiddagen.

– Det förklarar varför det avfolkades så snabbt efter middagen. Jag har fått veta att den festen började omkring 21.30, säger rektorn.

Skolan har alltså polisanmält de heilande gymnasisterna och har även anmält de som är omyndiga till socialtjänsten.

Rektor har under torsdagen letat upp och pratat med de unga kvinnor som syns heilande på filmen.

– Det är uppenbart att eleverna inte förstått konsekvenserna och inser allvaret i vad de gjort. De är också chockade att det fastnat på film, säger rektorn.

Det var en av eleverna på festen som filmade och spred filmklippet via snapchat. En före detta elev som fångat upp klippet i sitt flöde mejlade filmen till skolan.

Det var huvudsakligen elever i årskurs tre som var med på festen i Runtuna bygdegård. De bor inte på skolans internat.

Öknaskolan har en historia av kränkningar. Våren 2017 lyfte en elev locket i en anmälan till skolinspektionen. Då blottlades en utbredd tradition av sexuella trakasserier, kränkningar och rasism. Skolinspektionen konstaterade att skolan inte har vidtagit kraftfulla åtgärder mot den grova jargong som har "varit känd i flera år", och att det är "anmärkningsvärt att det inte har gjorts några riktade insatser på gruppnivå för att skapa en skolmiljö som präglas av trygghet".

Martina Granquist tillträdde som rektor för bara två månader sedan och var väl medveten om den problematik som skolan brottats med.

– Det som hände igår visar att vi har ännu mer att ta itu med trots att vi jobbat så intensivt. Vi kommer aldrig att kunna vila från det. Så länge det finns elever på den här skolan kommer det att vara en pågående process, säger hon.

Hon poängterar att skolans ledning inte kände till planerna på "efterfesten" i bygdegården.

– Det här har skett utanför skolans regi vilket gör det lite svårare. Det kommer att få konsekvenser, men eftersom det hänt utanför skolan kan vi inte stänga av eleverna. Vi har nu korrigerande samtal och överväger hur vi ska gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!