Under veckan har Rinmangymnasiet haft pridetema. Tävlingar, förenings- och organisationsbeök, ansiktsmålning och föreläsning har stått på schemat och på lördag avslutar eleverna med att gå i Springprideparaden.
Elin Frisk, 18, Mi Gammil, 18, och Lina Frankenberg, 18, är elever som har varit med och organiserat i år. För dem är engagemanget i pride en självklarhet.
– Det handlar om allas lika värde. Att alla ska känna sig hemma och accepterade, säger Elin Frisk.
Hon och Mi Gammil har på sig regnbågshängslen som en symbol för veckans tema.
Eleverna har varit med på möten, planerat, pyntat skolan och i kafeterian har de en station där de målar naglarna i regnbågsfärger på dem som vill. De sitter där för att visa att de stödjer alla människor, förklarar de.
De berättar att lärarna varit väldigt intresserade och engagerade.
– Lärarna har tyckt att det är jättekul. De har fått sina naglar målade i pridefärger av oss, till exempel, säger Lina Frankenberg, som tycker att det har varit bland det roligaste under veckan.
Rektor Kristin Lundberg berättar att skolan vill visa att alla får vara som de är. Därför har de även tagit fram loggan "Rinman gillar olika" som skolan kommer gå bakom i paraden.
– Vi vill lyfta och synliggöra hbtq-frågor, det är viktigt för vårt trygghetsarbete. Det är ett arbete som alltid pågår som del av skolans värdegrund, säger Kristin Lundberg.
Det har varit svårt att få andra elever att vara delaktiga, enligt Elin Frisk, Mi Gammil och Lina Frankenberg. De tror anledningen är att det kan vara svårt och pinsamt att göra sådant som är tydliga ställningstaganden, när det gäller hbtq-frågor. De tror också att det har att göra med normer och det svåra med att vara normbrytande.
– Alla följer de normer de anser att de behöver följa. Sedan beror det ju på från person till person men jag tror att folk är mer öppna nu än förut. Det är mer folk på festivalerna och många delaktiga. Det gäller att våga sticka ut och vara engagerad för att det ska bli bättre, säger Elin Frisk. Mi Gammil håller med:
– Om alla engagerar sig blir det bättre och går framåt, säger hon.
Under torsdagen föreläser Andreas Jonsson på Rinmangymnasiet. Han arbetar med att föreläsa på skolor och företag om frågor kring människors lika värde. Han berör ämnen som normer, grupptryck samt känslor och hänvisar också till sina egna erfarenheter. Han berättar hur elevernas attityder förändras under föreläsningarna.
– De första minuterna kan några bete sig lite macho, men efter en stund ändras det. Sedan är det knäpptyst, tårar, skratt och respekt från alla håll. De inser att det är sådant som berör även dem, säger han och fortsätter sedan:
– Jag berättar min egen story om att komma ut, inte bara som gay utan på alla plan som person, att inte vara sig själv är att vara fast i ett fängelse.