Det var strax efter lunchtid i måndags när Emil Sterner tog familjens schäferhund Zeke på en promenad i Rinmansparken. På tvååringars vis skällde Zeke högljutt och glatt på de andra hundar han såg. Men kamphunden reagerade med ilska.
‒Jag såg tjejen som var ute med den på avstånd. Hon stod och pratade i telefon när den rusade fram och hon gjorde ingenting för att stoppa den, säger Emil Sterner.
Zeke blev biten i ena tassen och Emil fick ett djupt bett i vänsterhanden när han försökte lossa kamphundens käkar. När hunden kastade sig över honom fick han en hård smäll, föll till marken och förlorade medvetandet en stund.
‒Jag vet inte ens om jag hann bli rädd. Jag var chockad och kommer inte ihåg exakt vad som hände efter det, säger han.
Men det finns vittnen till händelsen. En 23-årig kvinna rusade fram och lyckades få bort kamphunden. Även hon reagerade på att kamphundens ägare inte verkade bry sig om det som hände.
‒Tjejen som hjälpte mig berättade att hon bara började gå därifrån när jag låg avsvimmad på gräset. Hon kopplade den inte ens. Hon bara gick, säger Emil Sterner.
Varken Emil Sterner eller den 23-åriga kvinnan vet vem kvinnan med kamphunden är. Båda har, var för sig, anmält händelsen till polisen. Men utredningen lades innan den påbörjades.
Två dagar efter attacken fick Emil ett samtal från polisen, som meddelade att det han råkat ut för inte var brottsligt.
‒Själva brottet, att inte hålla koll på sin hund, lyder inte under allmänt åtal om det inte funnits ett föreläggande om munkorg sedan tidigare. Det räknas alltså inte som ett brott, säger Benny Ljungkvist vid Eskilstunapolisen.
Ärendet får i så fall drivas som ett civilrättsligt skadeärende mellan de inblandade hundägarna.
Men det betyder också, i fall där hundägarens identitet är okänd, att den som blir angripen av en helt främmande hund är mer eller mindre rättslös.
Fina Granath, som handlägger alla hundärenden åt Sörmlandspolisen bekräftar att så kan bli fallet. Hon vill inte uttala sig om ett enskilt fall men uttalar sig generellt.
‒För att jag ska kunna göra något måste jag veta vem hundägaren är. Vi har inte tid att leta efter folk.
Emils pappa Peter Sterner säger att familjen vill berätta om händelsen ni tidningen i hopp om att någon annan har sett något, som kan hjälpa familjen att identifiera kvinnan med hunden. Han tycker det är dåligt att själva detektivarbetet läggs ut på drabbade privatpersoner.
‒Vi hoppas att någon ska känna igen kvinnan med kamphunden. Att polisen ska hjälpa oss med detta har vi gett upp hoppet om, säger Peter Sterner.
Den 23-åriga kvinnan som bevittnade händelsen lämnade ett signalement till polisen. Hunden beskrivs som en pitbull eller en pitbullkorsning. Kvinnan som höll i kopplet ska ha varit i 25-årsåldern och klädd i mjukiskläder. Hon beskrivs som blek och ganska "sliten" i polisanmälan.