Drygt 1240 elever går i årskurs 9 i Eskilstuna. På högstadieskolan Faktoriet på Faktoriholmarna går två av dem, Emil Andersson och Wilma Nielsen.
Bryderierna kring vilken gymnasieutbildning de ska välja finns där i bakhuvudet.
Själva valet görs inte förrän i januari-februari, men några friskolor har redan varit på besök på deras skola och informerat om sina linjer och program.
Och på lördag börjar Rekarnegymnasiet med öppet hus, följt av S:t Eskil den 25 oktober och Rinman den 8 november. Friskolorna har öppet hus senare i november.
– Man tänker jättemycket på valet. Men jag har alltid vetat vad jag vill göra sen. Jag vill gärna jobba med djur i framtiden, kanske som veterinär, djurskötare eller i djuraffär, säger Emil Andersson.
För att nå dit vill han antingen läsa på naturbruksgymnasium eller en skola med naturvetenskaplig linje.
– Det lutar åt Realgymnasiet. Jag ska dit på prova-på-dag. Då får man följa med och skugga en elev under en dag, säger han.
Wilma Nielsen har ända sedan hon var liten sysslat med idrott, närmare bestämt kampsport och fotboll. Därför började hon i femte klass tänka på ett visst yrke.
– Jag tänker att det skulle bli kul att jobba som idrottslärare. Då blir det nog samhälle på Rekarne eller Grillska, så att jag kan plugga vidare på högskola sen, säger hon.
Hur är det i din klass, är många osäkra på vad vill göra?
– Det är väldigt blandat. Vissa ska välja skola för att ens kompis vill dit. Sedan är det vissa som inte bryr sig. De skiter i skolan ungefär, säger Wilma.
Emil flikar in:
– Det är inte särskilt många i min klass som inte vill plugga vidare alls. Det är mer att de inte vet vad de vill plugga. Vissa är stensäkra medan andra inte har en aning om vad de vill göra i framtiden, säger han.
Känns det jobbigt att man "måste" veta redan som 15-16-åring?
– Ja, men man får försöka att göra det bästa av det och kolla på så många alternativ som möjligt, säger Emil.
Även om det är en del press över att göra rätt val, behöver man inte tro att hela ens framtida liv hänger på det, menar Wilma.
– Du kan välja en sak men sedan bli någonting helt annat. Jag kan fortfarande gå typ frisör och ändå plugga vidare till att bli lärare om jag vill det sedan, säger hon.
– Det är ju inte hela världen heller om man sedan skulle känna efter att man vill byta eller så, säger Emil.
Och det finns hjälp att få om man är osäker.
Emil har själv varit hos skolans studie- och yrkesvägledare Carina Gillisson.
– Hon kunde säga vad jag behöver göra nu för att uppnå mina mål. Hon gav även allmänna råd som att man tänka efter själv och inte bara påverkas av vad kompisen tänker göra, säger Emil.
Carina Gillisson berättar att man annars kan få ångra sitt val.
– Då är risken stor för avhopp senare. Du ska tänka på dina egna intressen, utgå från vilka styrkor du har som person, säger hon.
Men om man ändå har svårt att välja och inte har något speciellt intresse för något ämne?
– Då tycker jag att man ska sätta sig ner och gå igenom skolornas olika kursplaner och se vilka kurser som ingår. Är det något där som intresserar dig? Stirra dig inte blind på ett visst program till en början, säger Carina Gillisson.
Är det bättre att ha en bred utbildning eller inrikta sig mer på något specifikt?
– Då säger jag så här, vad är inte en bred utbildning? Alla gymnasieutbildningar som erbjuds i Eskilstuna kommun är byggda så att de är breda med många bra kurser som ger grundläggande behörighet till högskolan, säger hon.