I fem år har kulturprofilerna Anne Öster och Janne Öster väglett musikalgruppen som, i sin enkelhet kallas måndagsgruppen, i musikalens konst.
‒Det är en väldigt blandad grupp med medlemmar från tre års ålder upp till 61, berättar Anne Öster strax innan premiär på lördagsförmiddagen.
Under dagen arrangerade de två föreställningar av musikalen Klas klättermus, en började vid lunch och den andra lite senare på eftermiddagen. Ungefär en timme innan ridån går upp började medlemmarna i ensemblen att ramla in.
Möss, ekorrar en uggla och igelkott kommer in i lokalerna och beger sig snabbt in i logen för att få till de sista detaljerna i sina utstyrslar.
‒Kan du hjälpa mig med svansen? frågar Liam Huth och viftar på baken.
Hans tröjas rygg är fylld med taggar och med hans långa svans ser han ut som ett sagodjur.
Vad är du för något?
‒Jag spelar igelkotten Stickan och sedan ska jag byta om till hunden Hannibal. Svansen ska jag ta av nu för att jag ska vara igelkotten först, säger Liam Huth.
Logen är nästan full när det var trettio minuter kvar. I hörnet står Ingeborg Briese, hon är nio år och har hunnit stå på scenen flera gånger förut på Klämman.
‒Jag ska spela Farmor i dag och ska få sjunga solo, berättar hon.
Är du nervös?
‒Nej, inte alls. De flesta ska sjunga något själva och jag har gjort det flera gånger förut, säger Ingeborg Briese.
Anne Öster berättar att de unga skiljer sig från de lite äldre medlemmarna i gruppen.
‒De äldre som är med är föräldrar eller far- och morföräldrar till barnen. De äldre brukar vanligtvis få lära de yngre att sminka sig ordentligt medan de yngre får hjälpa till med texterna. Barnen har så lätt för sig att minnas allt, säger hon.
Trots att det är 27 personer på scen under musikalen säger hon att det inte är något problem.
‒Det är ofta lättare för de medverkande att vara fler. Då syns det mindre om man gör något fel samtidigt som man får en trygghet av de övriga i gruppen, säger Anne Öster.
Totalt så har Anne Öster och Janne Öster hand om 35 olika grupper inom sin verksamhet.
‒Ja, det är en hel del och på något sätt hinner vi med alla. Men det här är faktiskt en av de roligare, just för att vi kommer så nära arbetet, säger Anne Öster.
Pjäsen är sedan fylld av sång och skratt. Publikens applåder duggar jämt och fyller upp rummet.
‒Vi valde att göra en version av Klas klättermus för att det är en berättelse som håller på att bli bortglömd och den har ett väldigt fint budskap, säger Anne Öster och fortsätter:
‒Poängen är att man ska vara snälla mot varandra och det är ett budskap som är extra speciellt en dag som denna.
Musikalgruppen avslutar den här terminen i och med lördagens framträdande och nu börjar redan arbetet med höstens musikal.
‒Vad det blir för någon vill jag inte avslöja. Nu får gruppen lite sommarlov sedan i september drar vi i gång igen, säger Anne Öster.