En hundraårig vy över Strängnäs stad

En delförstoring av ett foto taget mot väster från domkyrkotornet år 1915. Fotot är lätt att tidsbestämma då vi ser att Elementarläroverket för flickor, den nuvarande Kulturskolan ovan till vänster i bild, är under byggnad och invigdes den 1 september 1915.

Utsikt från domkyrkotornet 1915. Foto ur Strängnäs museum samling

Utsikt från domkyrkotornet 1915. Foto ur Strängnäs museum samling

Foto:

Övrigt2017-02-10 04:00

All bebyggelse vi ser på fotot från Trädgårdsgatan upp till Hertig Karls väg och utmed Eskilstunavägen är borta och ersatt av andra hus. Gatan som vi ser till höger, det ljusa stråket, är Seminarievägen som färdigställdes 1905 från Eskilstunavägen fram till folkskoleseminariet som invigdes 1905. Det lilla huset till höger vid Seminarievägen är vaktmästarbostaden till skolan och därifrån går sedan Hertig Karls väg upp till vänster och möter Regementsgatan och Eskilstunavägen.

Jag är här kanske lite övertydlig i min beskrivning men jag har förstått att det inte är så lätt att hänga med i alla svängar.

I bildens nedre vänstra hörn syns taket på huset ”Bondepalatset” Trädgårdsgatan 12, idag ICA Bengtsson, och några av de andra husen vid gatan. Huset i det högra nedre hörnet är huset vid Trädgårdsgatan 3 där Emy Falk hade sin tobaksaffär.

Där köpte jag 1949 mina första gamla vykort från Strängnäs, de kostade då 10 öre stycket och skulle leda till ett livslångt intresse. Mitt emot ligger bryggerigården och vi ser husen Nygatan 1 och 3 från trädgårdssidan.

Vi skymtar Eskilstunavägen och ser huset Eskilstunavägen 5, Karlsro, i hörnet vid Nygatan i kvarteret Läraren och ovanför ligger Missionskyrkan som byggdes 1896 av Godtemplarna IOGT som ordenshus.

Den vita byggnaden ovanför till vänster är Bellevue, en handelsträdgård som trädgårdsmästare Carl-Erik Karlsson startade 1899.

Mitt emot syns hela kvarteret Trevnaden, på den lilla tomtytan i kvarteret som skymtar i hörnet vid Seminarievägen och Eskilstunavägen byggdes badhuset som invigdes 1924. Arkitekten Fritjof Ekman hade ritat ett större badhus för en annan tomt men fick gå ner i volym för att kunna anpassa huset till den mindre tomten. Huset finns kvar som Teknikmuseum.

Det byggs mycket i Strängnäs nu men det kan inte jämföras med den byggboom som rådde för 100 år sedan då man hade börjat bygga Sundby hospital, Kungl. Södermanlands regemente och Fastighetsbolagets hus vid Gyllenhjelmsgatan 18 för att nämna några stora byggprojekt. Det fanns då en stor framtidstro och många nya arbetstillfällen. Byggnationen märktes också i Storgärdet som vi ser en del av på bilden.

Kvarteret Sångaren som begränsas av Hertig Karls väg, Seminarievägen och Regementsgatan är här fullt utbyggt och är alltjämt intakt. Vackra hus som med något undantag är väl bevarade från byggnadstiden åren 1907-1912. Här florerar också husnamn som Wisborg, Eolsro, Bredablick och Blommenhof.

Det vita huset som skymtar fram till höger bakom flickläroverket är Rosehill vid Fredsvägen 3 från år 1905 och i hörnet utmed Regementsgatan tvillinghusen Framnäs nr: 5 och 7 som stod färdiga 1914, ritade av arkitekt Nils Hjort.

Vi ser i Seminariebackens förlängning Samtingsgatans båge ut mot Kung Göstas väg. I hörnet Samtingsgatan 2 syns taket på bokhandlaren Oskar Eriksons hus från 1913, arkitekt Kristian Lundmark, och i hörnet vid Annerstedts väg den stora vita gaveln till Villa Edman även det ritat av Lundmark och till vänster vid samma gata det röda huset Annerstedts väg 4 båda husen byggda 1912.

Huset Samtingsgatan 7 i hörnet vid Annerstedts väg är ritat och byggt 1912 av byggmästaren David Sjögren i Strängnäs.

Det vita huset Samtingsgatan 11 i hörnet vid Kung Göstas väg som ägdes av friherre Melcker Falkenberg är även det från 1912. Falkenberg ägde ytterligare två tomter efter Kung Göstas väg upp till Tingstugatan. Det Falkenbergska huset på Samtingsgatan 11, köptes 1923 av Molly Braune på exekutiv auktion och hon flyttade då sin hushållsskola dit som sedan 1906 legat i gården Storgatan 2. Mellan åren 1932-1936 drev sjuksköterskan Anna Jonsson ett vilohem i huset som alltjämt ägdes av Molly Braune.

Det röda stora huset längst till höger i bilden som ligger i hörnet Kung Göstas väg – Regementsgatan byggdes för seminarieadjunkt Hasselberg år 1914.

På den övre halvan av bilden slingrar sig Tingstugatan upp mot skogen. Husgruppen på höger sidan av Tingstugatan är idag kvarteret Piparen som begränsas av Bisp Thomas väg, Skogsvägen och Tingstugatan. Samtliga hus byggda mellan åren 1909 – 1913.

Huset längst upp är Furuhäll som ligger på ovansidan om Skogsvägen. Det var byggmästare Erik Skärström som byggde huset åt sig själv, han har byggt många hus i Strängnäs och bott i de flesta.

På vänster sida av Tingstugatan ser vi några hus i kvarteret Sidhem. Kvarteret begränsas av Tingstugatan, Skogsvägen, Krokvägen och Järpstigen. Den vita villan nere i hörnet är huset Lindan Tingstugatan 15, byggt 1911 för vinhandlare Norman.

Ovanför ligger nr: 23 Linneaborg, byggt av byggmästare K.G. Löfgren 1908. Huset kallades vid tiden för byggnationen ”Lilla domkyrkan” inte för att det är högt utan för att Löfgren hade tagit tillvara den gamla bänkinredningen från domkyrkans stora renovering mellan åren 1907-1910. Det är inte svårt att få ett namn, Löfgren visste säkert att det var utmärkt torrt och bra virke att använda till sitt hus.

Huset ovanför, Skogsvägen 6, är på bilden under byggnad. Det är ritat av stadsingenjör Hjalmar Carlsson 1915 och han står även som ägare men flyttade aldrig dit. Åren 1916-1918 blev han tjänstledig för att bygga ett kraftverk i Husqvarna och återvände inte till Strängnäs.

Efter ett par tidigare ägare köptes huset 1930 av lektor Gunnar Tingdahl. Villa Edet vid Järpstigen 6 kan vi ana i grönskan och längst till vänster den vita frontespisen på Villa Louise vid Järpstigen 3 från 1912. Nedanför ligger husen Nyborg samt Dagsberg vid Erikslundsvägen byggda 1910 och 1911. Jag har nämnt några husnamn eftersom det var vanligt att namnge sitt hus vid tiden för fotografiet.

Det blev mycket namn och många årtal, jag är medveten om det. Efter många frågor om husen i Storgärdet, när de är byggda och vem arkitekterna var finns kanske några svar i den här artikeln.

Inge "Fritte" Bergqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!